Slujba stâlpilor, la Biserica „Precista Mică” din Roman, întru pomenirea Preotului Raul Rojniță

26 Mai 2022

În ziua de 24 mai a.c. la Parohia „Precista Mică din Roman a fost oficiată slujba stâlpilor pentru Pr. Gheorghe-Raul Rojniță, cel care fost protopop al Protopopiatului Roman în perioada 1 noiembrie 1980 – 1 februarie 1999 și Vicar administrativ în perioada 1 februarie 1999 – 1 mai 2008.

Slujba Stâlpilor o fost oficiată începând de la ora 18.00 de un sobor de preoți din Protopopiatul Roman, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în prezența familiei îndoliate. În cuvântul de mângâiere adresat familiei Pr. Raul Rojniță, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre fenomenul morții în conștiința omului contemporan:

„Credința în învierea Mântuitorului Iisus Hristos are ca fundament credința sfinților care au murit pentru actul Învierii, sfinții, ca viețuitori în timpuri efemere au murit, dar, au și înviat odată cu Învierea Mântuitorului. În viață sunt fenomene pe care nu le putem pătrunde sensul cu mintea noastră, așa este și acest fenomen pe care noi îl numim neconvențional: moarte. Moartea nu este altceva decât despărțirea sufletului de trup. De aceea, din noaptea Învierii până la Înălțare Domnului cântăm „Hristos a Înviat”, întrucât Mântuitorul Iisus Hristos omoară moarte prin moartea Sa, fiind viu și în moartea biologică. Un dicton din spiritualitatea occidentală afirmă: „nu mă îngrozește moartea, ci perenitatea ei”, așa și Părintele Raul își serbează paștele personal, prin plecarea din această lume efemeră, dar nu oricum, pentru că sufletul părintelui Raul era alb, asemeni unui crin al Bunei Vestiri, cu nădejdea în viața veșnică.

 Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat devotamentul  Pr. Raul Rojniță în permanenta slujirea a lui Dumnezeu și a aproapelui.  

„Părintele Raul a fost un preot devotat slujirii permanente lui Dumnezeu, aproapelui, credincioșilor pe care i-a păstorit cu mult tact pastoral, a fost ca o permanentă lumânare aprinsă, arzând în el dragostea și credința în Hristos pe care a împărtășit-o și celorlalți”.