Slujbă de pomenire a doamnei Lidia Popiţa Stoicescu la Parohia „Buna Vestire”, Mănăstirea Cașin II

Marți, 12 martie, în ziua pomenirii Sfântului Simeon Noul Teolog, printre licări de lumină și stropi binecuvântați de ploaie curată, în șoaptă tainică de Liturghie, în biserica Parohiei „Buna Vestire”, Mănăstirea Cașin II, singura biserică din Patriarhia Română ocrotită de marele mistic bizantin, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a doamnei Lidia Popiţa Stoicescu (3 mai 1936 - 15 septembrie 2023), producător de film istoric, scriitor și publicist creștin.

Doamna Lidia Popiţa Stoicescu a fost fiică de preot, om de cultură, soție dedicată a academicianului Nicolae Stoicescu, ctitor de biserică, dar mai ales doamna emoțiilor creștine versuite într-un mod inegalabil.

Cu o sensibilitate deosebită, fire contemplativă, om al rugăciunii vii, distinsa doamnă a pășit, nu de puține ori, și pe urmele misticului bizantin, căutând sensuri de „Lumină Lină”, împărtășindu-le și altora prin inconfundabilul glas. 

Mărturie în acest sens rămâne și înregistrarea CD-ului „Sfântul Simeon Noul Teolog - Imnele Iubirii Dumnezeiești - 1000 de ani de la izvodirea lor”, editat de către Radio Trinitas acum aproximativ un deceniu, în colaborare cu Parohia „Buna Vestire”, Mănăstirea Cașin II.

Acest lucru a fost unul dintre acele nobile gesturi prin care acest om purtător de duh a sedimentat în conștiința comunității parohiale de la Mănăstirea Cașin II mărgăritare de mult preț scoase la lumină de către părintele profesor Dumitru Staniloae din opera marelui sfânt.

(Pr. Ioan Bârgăoanu)