Slujbă arhierească la noaptea dintre ani, în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

Luni, 31 decembrie, în Ajunul Anului Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de preoții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, de preoții din Protopopiatul Roman și de preoții slujitori la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, a săvârşit slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos şi slujba de Te Deum la Începutul Noului An.

La Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, duminică seara, 31 decembrie 2018, la trecerea înspre Anul Nou 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de preoții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, de preoți din Protopopiatul Roman și de părinții și diaconii ce slujesc la Catedrală, a oficiat, începând cu ora 23.30, slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, ca ofrandă de mulţumire pentru anul ce a trecut şi ca binecuvântare a lui Dumnezeu pentru noul an calendaristic civil.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a expus clericilor și credincioșilor prezenţi la slujba dintre ani un cuvânt duhovnicesc, îndemnând la o viață care să tindă spre mai multă pietate și bunătate.

Viața noastră de toate zilele este un amestec de moarte și înviere! Când dormim, în somnul din noapte, aceasta parcă este o pregustare a morții. Viața noastră se succede în niște etape și trecem dintr-una în alta fără să ne mai întoarcem la cele dinainte pe care le-am trăit în viața aceasta. Etapele pe care le parcurgem sunt din ce în ce mai sofisticate și mai înțelepte, deoarece urcând pe scara aceasta a vieții, înseamnă că ne deschidem orizontul și descoperim alte sensuri și energii, tocmai pentru faptul că mergem din treaptă în treaptă, din slavă în slavă, din cunoaștere în cunoaștere către Dumnezeu și asprirăm permanent dobândind acea energie necreată a Duhului Sfânt. Aceste mistere și taine care se descoperă în noi ne ajută să pendulăm dintr-o etapă în altă etapă, acestea fiind tot mai noi și mai înnoitoare. Viața noastră este o continuă metamorfoză, adică o transformare sau  o transfigurare. Am intrat în anul 2019 și considerăm ca acest an să fie un an al milei Domnului. Să fim conștienți că totul facem prin El și în El. Fiecare știm provocările acestei lumi dat totuși trebuie să căutăm în acest labirint lumina lui Hristos. Să fiți purtători de lumină și sare a pământului. Sarea este acel element care dă savoare, dă gust la tot ceea ce este insipid. Fie ca 2019 să devină un an consacrat lui Dumnezeu, cu bucuria pe care ne-o dă recunoașterea marelui dar care este nașterea lui Hristos. Această dorire este un pas spre adevăratul scop al vieții noastre: câștigarea Împărăției lui Dumnezeu prin cultivarea bunătății, dreptății, generozității și iubirii de aproapele. Prin această dorire reciprocă vom ajunge cu toții să trăim într-o lume mai bună.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre vârstele vieții spirituale ale omului care Îl caută pe Dumnezeu, despre trecerea timpului și răscumpărare lui de către fiecare creștin, mulțumind totodată tuturor pentru prezență și adresând o frumoasă urare:

Sfârșitul anului vechi și începutul celui nou este un moment al bilanțului, al cercetării faptelor săvârșite și al  analizei gândurilor, în încercarea de a remedia ceea ce a fost nedesăvârșit în viața noastră și a ne stabili noi priorități care să împlinească destinul și chemarea omului. De aceea, anul acesta am să renunț la tradiționala urare "An nou fericit!" și vă voi îndemna să ne dorim un "An sfânt și bun!”

Răspunsurile la strană au fost date de corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La finalul slujbei, toți preoții și credincioșii prezenți au fost miruiți de Ierarh, apoi au primit, după cum este tradiția, produse de panificație coapte în brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (pr. Daniel Marari)