Slujbă arhierească la metocul chiriarhal de la Itești

A devenit deja o tradiție ca în cea de a doua zi de Crăciun Înaltpreasfințitul părinte Arhiepiscop Ioachim să se afle alături de obștea și credincioșii adunați în jurul tinerei comunități monastice de la Itești.

În ziua de prăznuire a Sf. Nicodim de la Tismana, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Metocul chiriarhal „Sf. Ioachim și Ana” de la Itești, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul de copii „Sf. Nicolae” din Botoșani, ucenicii mănăstirii Popăuți, ceea ce a făcut ca toți cei care și-au dorit să evadeze din tumultul cotidian să simtă din nou farmecul Crăciunului din copilărie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată sub protia părintelui Arhimandrit Iustin Dragomir Ioan, duhovnicul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Căbești, inițiatorul proiectului Aşezământului de copii ”Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți, destinat orfanilor şi copiilor din familii dezorganizate.

Pr. arhim. Nicodim Bițic, consilier eparhial şi duhovnicul maicilor din obştea aşezământului monahal de la Itești, a dat citire mesajului de sărbători transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim credincioșilor din întreaga eparhiei.

Înaltpreasfițitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a dat cuvântul părintelui Adrian Ciobanu, consilier eparhial, care a subliniat câteva dintre învățăturile referitoare la cinstirea în această zi a Soborului Maicii Domnului:

„În cea de a doua zi de Crăciun, după ce Fiul S-a născut, aducem cinste Maicii Sale, care, într-o smerenie absolută, S-a înălțat, odată cu intrarea în peștera din Betleem, făcându-se purtătoare a celui mai mare Dar pe care Cerul l-a făcut pământului. Maica Domnului devine pentru noi reper de smerenie și de credință. Dacă Însuși Domnul i-a oferit această cinste de a-i fi Mamă, suntem și noi datori să îi acordăm cinstea cuvenită.”

La finalul Sfintei Liturghii arhierești, Pr. Nicodim a fost felicitat la ziua onomastică, prilej cu care a ținut un scurt cuvânt de mulțumire dedicat tuturor celor prezenți:

„Mulțumesc, în primul rând, bunului Dumnezeu, care mi-a dat puterea să duc până aici ascultarea încredințată mie acum mai bine de 10 ani de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Mulțumesc Înaltpreasfinției Sale pentru încrederea acordată acum 23 de ani, când m-a ales să îi fiu însoțitor pe drumurile pe care a fost purtat de către îndatoririle sale chiriarhale. Mulțumesc tuturor părinților care au slujit astăzi în sobor, căci fiecare în parte a contribuit la eforturile făcute ca acest loc să se înfrumusețeze. Le mulțumesc maicilor de aici, pentru că, oricât ai fi de priceput, nu poți face nimic fără comuniune cu cei cu care lucrezi. Le mulțumesc tuturor donatorilor, care au contribuit la realizarea a tot ceea ce se vede aici. Mulțumesc și credincioșilor care aleg să ne fie alături la slujbele care se desfășoară aici. Cel mai mult m-aș bucura să știu că Dumnezeu se regăsește în tot ceea ce fac.”

Felicitând pe pr. arhim. Nicodim Bițic care şi-a serbat sfântul ocrotitor, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a rememorat câteva dintre amintirile comune, care îi leagă, apreciind loialitatea, dedicarea și spiritul gospodăresc care îl caracterizează: „Părintelui Nicodim îi port și eu o cinste deosebită. Am apreciat faptul că mereu s-a străduit să cultive, să se asigure că am pace în jurul meu, la slujbă. De aceea îi doresc să se recunoască Dumnezeu în lucrurile pe care le face! Dacă El se recunoaște în activitatea ta, înseamnă că ai săvârșit liturghia de după Liturghie.”

Copiii prezenți la slujbă, după ce au colindat, au primit din partea ierarhului felicitări pentru dragostea față de Biserică, daruri și binecuvântare spre a creşte frumos, iubind Maica Domnului și pe Pruncul Iisus. (Mioara Ignat)