Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 7 aprilie 2023, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, a avut loc simpozionul cu tema „Modernism și conservatorism în spațiul medical românesc”, găzduit de Muzeul de Istorie Roman.
În cadrul acestei manifestări cultural-științifice, s-au reunit câteva instituţii şi ONG-uri, aducând în atenția publicului câteva subiecte deosebit de interesante, din trecutul şi prezentul asistenţei medicale româneşti, cu exemplificări legate de istoria instituțiilor medicale din urbea mușatină a Romanului. Organizatorii acestei întâlniri au fost Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Naţional Neamţ – Muzeul de Istorie Roman, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Şcoala Postliceală Sanitară „Episcop Melchisedec”, Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Asociaţia Cultural – Ştiinţifică Urbană, Asociaţia „Visarion Puiu” şi Societatea de Istorie a Medicinei şi Farmaciei „Dr. Epifanie Cozarescu” din Roman.
Cu acest prilej, au susținut comunicări științifice: pr. dr. Florin Aurel Țuscanu (Președinte al Asociației „Visarion Puiu”) –Episcopul Romanului Ioanichie (1747-1769) – Ctitorul Bolniței „Precista Mare” din Roman; arhim. dr. Andrei Ioniță (Școala Postliceală Sanitară „Episcop Melchisedec”) –Rolul asistentului medical în tratamentele paleative; farmacist Magdalena Avădanii (Vicepreședinte al Societății de Istorie a Medicinei și Farmaciei „Dr. E. Cozarescu”) –Dr. Epifanie Cozarescu – întemeietorul muzeului de iatroistorie și al Societății de Istorie a Medicinei și Farmaciei din Roman; muzeograf Iulia Butnariu, muzeograf Relu Butnariu (Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Naţional Neamţ) –Importanța colecției de iatroistorie romașcană în orientarea profesională a tinerei generații. Moderatorul întâlnirii a fost părintele arhim. dr. Andrei Ioniță, cadru didactic la Școala Postliceală Sanitară „Episcop Melchisedec” Roman.
Invitatul special al întâlnirii a fost cunoscutul chirurg, prof. dr. Codruț Munteanu de la București, care a făcut o incursiune în istoria primului spital creștin (privat) din București, al cărui ctitor este domnia sa, subliniind totodată rolul semnificativ al Bisericii.Ortodoxe Române în lucrarea social - filantropică din țara noastră.
Activitatea s-a încheiat cu prezentarea expoziţiei permanente de iatroistorie „In memoriam dr. Epifanie Cozarescu” din cadrul Muzeului de Istorie Roman, de către doamna muzeograf Iulia Butnariu.
La frumoasele tradiții romașcane legate de bolnița Precista Mare, ctitoria episcopului Ioanichie (1756), apoi primul Spital urban Precista Mare și prima Spițerie (Farmacie) Minerva, ctitorite de marele mitropolit Veniamin Costachi, pe când se afla în scaunul vlădicesc de la Roman, la anul 1798, astăzi, prin osârdia și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin reabilitarea și punerea în valoare a clădirii vechiului Spital Precista Mare, se scrie o pagină luminoasă în cartea de istorie a instituțiilor de sănătate și asistență - socială din urbea Romanului, oraș care acum câteva zile în urmă, la 30 martie, a consemnat 631 de ani de la atestarea sa documentară.