Sfințirea unui monument închinat eroilor în Parohia Fântânele din Protoieria Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua pomenirii Sfinților Martiri Brâncoveni și a Sfântului Iosif de la Văratec, în Parohia Fântânele din Protoieria Sascut, a fost sfințit un Monument închinat eroilor din cele două Războaie Mondiale.

În acest sens, a fost oficiată începând cu ora 8 Sfânta Litughie de către un mic sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Vasile Abageru, în biserica monument istoric, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

La finalul Sfintei Liturghii, protoiereul locului a transmis celor prezenți binecuvântarea Chiriarhului dar și aprecierea sa față de toți enoriașii parohieii, oameni gospodari și cu multă credință, care împreună cu preotul paroh Corobană Ionuț, au avut dorința de a ridica acest monument în cinstea și pentru pomenirea eroilor neamului.

De asemenea, la acest frumos eveniment au fost prezente și autoritățile locale ale Comunei Motoșeni care s-au implicat activ pentru ca acest monument să poată fi realizat.

***

Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Localitatea Fântânele a fost construită în anul 1752, folosindu-se lemn de stejar. Exteriorul  sfântului locaș a fost îmbrăcat în scândură în anul 1904.

În interior se regăsesc mai multe generații de icoane lucrate în maniere diferite, aducând din evul mediu splendoarea vechii picturi bisericești.

Biserica face parte dintre bisericile monument istoric, având codul de clasificare BC-II-n-B-00832.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu