Sfințire și binecuvântare la Mănăstirea Făgețel

29 August 2017

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a participat astăzi, 29 august, la slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Făgețet din Eparhia Covasnei și Harghitei.

Credincioșii de pe Valea Ghimeșului și Valea Trotușului, dimpreună cu pelerini din toată țara, au participat astăzi, 29 august, la Dumnezeiasca Liturghie și la slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Făgețel din jud. Harghita. Eparhia Romanului și Bacăului a fost reprezentată la acest eveniment de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a slujit alături de șapte ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. La invitația Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei de a fi alături de poporul binecredincios și clerul Eparhiei, au mai fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, precum și o delegație de clerici din Mitropolia Vidinului, Bulgaria, condusă de Preasfințitul Părinte Polycarp de Belogradchik, Episcop-Vicar al Mitropoliei Vidinului.

Soborul slujitorilor, încă din zorii zilei, a participat alături de credincioșii veniți spre a gusta din marea binecuvântare a acestui moment, la săvârșirea Slujbei Târnosirii noului locaș de cult, pentru ca, mai apoi, să sporească urcușul duhovnic prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Altarul de vară al ansamblului monastic. După târnosirea noii biserici cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, în prezența unei mari mulțimi de credincioși veniți din toate colțurile țării, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a rostit un bogat cuvânt de învățătură despre însemnătatea sfințirii Bisericii, informează site-ul episcopiacvhr.ro.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, care a amintit despre importanța Praznicului de astăzi, precum și despre istoria locului unde se află ridicată frumoasa podoabă bisericească a acestei zone binecuvântate de Dumnezeu, mai precizează același site. La finalul Sfintei Liturghii, preacuviosul părinte stareț Ghelasie Mureșan, Exarh al Mănăstirilor din Eparhie, a fost hirotesit Arhimandrit, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, ocazie cu care a fost distins și cu ordinul bisericesc Crucea Șaguniană pentru clerici a Mitropoliei Ardealului. A urmat cuvântul de mulțumire al Ierarhului locului, Preasfințitul Părinte Andrei, care a mulțumit Ierarhilor prezenți la acest eveniment de mare importanță istorică și duhovnicească, care va rămâne înscris pentru veșnicie în sufletele celor prezenți, Oficialităților locale și centrale, Clericilor, și nu în ultimul rând, bunilor credincioși, ctitori ai acestui sfânt locaș de închinare. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Anastasios din Târgu Mureș, se mai precizează pe site-ul Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Tot astăzi, cu binecuvântarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, a avut loc finalizarea proiectului „Portul popular, identitate culturală”, Ediția a II-a, desfășurat de Asociația Social Educativă Andrei Șaguna în parteneriat și cofinanțare de la Consiliul Județean Harghita, prin care s-au achiziționat costume populare pentru tinerii care frecventează Centrul Cultural Miron Cristea, prezenți astăzi la Hramul Sfintei Mănăstiri.