Sfinții ierarhi Varlaam și Ioan de la Râșca și Secu serbați la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

30 August 2012

Mărturisitori ai dreptei credințe, personalitați care au marcat prin viața și activitatea lor veacul al XVII-lea, și cele ce au urmat, Sfinții Ierarhi: Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, au fost pomeniți în cadrul unei slujbe solemne oficiate, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
 

În cuvântul de învățătură rostit la acest moment de sărbătoare duhovnicească, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a reliefat importanța celor doi sfinți ierarhi în viața Bisericii, personalitatea lor, rememorând momentele când cei doi au fost ierarhi pe scaunul vlădicesc de la Roman, acolo unde, Sfântul Varlaam avea să scrie mai mult dintre operele sale, între care și ”Psaltirea în versuri”.
 

De asemenea, a fost evocat și Sfîntul Ioan de la Râșca și Secu, ”ucenic prea ales al Sfinţilor Mitropoliţi Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei, prin rânduiala lui Dumnezeu ierarh sfânt şi minunat, Episcop al Huşilor şi Arhiepiscop al Romanului”, care ”păzind dreapta credinţă, ai păstorit turma lui Hristos şi, în sfinţenie vieţuind, ai binecuvântat sfintele mănăstiri Râşca şi Secu”, după cum stă scris în troparul său. Un moment cu o puternică încărcătură duhovnicească a fost aducerea de la Catedrala Mitropolitană din Iași a unui veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva.

Delegația parohiei Blăgești a fost întîmpinată la Catedrala din Roman, a cărei ocrotitoare este Sfânta Parascheva de peste șase veacuri, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care a citit acatistul celei ”mult folositoare”.
 

Veșmântul va rămâne la Roman, spre închinarea credincioșilor până în ziua de 6 octombrie, când va ajunge la parohia Blăgești, a cărui biserică poartă hramul Ocrotitoarei Moldovei.