Sfântul Ioan Iacob de la Neamț a fost serbat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

05 August 2021

La Roman, în Catedrala Arhiepiscopală, a avut loc în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul) Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Ioachim. La slujbă au participat preoți slujitori și diaconi, alături de credincioși din urbea romașcană.

La momentul specific din slujbă, monahul Calinic Alexa, la recomandarea părintelui stareț, protosinghelul Benedict Carp, a fost hirotonit întru ierodiacon pe seama Mănăstirii „Sf. Sava” din localitatea Berzunți, Protopopiatul Onești.

Părintele Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre Sfântul Ioan Iacob din Hozeva.

Astăzi este pomenirea în deosebi a Sfântului Ioan Hozevitul care s-a născut în zona Botoșani și a lucrat sfințenia Lui Dumnezeu cu timp și fără timp. El a fost un mare părinte duhovnicesc care a sesizat duhurile acestea necurate care pot să atingă sufletele curate ale tinerilor, ale părinților născători de copii și ale educatorilor. A încercat prin poezia sa morală, prin atitudinea sa și mai curând prin rugăciunea sa să facă stavilă acestor idei străine care năpădesc ființa, mintea și viața noastră. 

Răspunsurile la strană au fost date de corala "Diaconia" din Roman.  (pr. Daniel Marari)