Sfântul Dimitrie Basarabov a fost cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Dimitrie din Basarabi, un sobor restrâns al preoților și diaconilor Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a săvârșit în dimineața zilei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Sfânta Liturghie arhierească.

Într-o atmosferă de profundă bucurie duhovnicească, la momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ioachim a săvârșit hirotonia întru diacon a tânărului teolog  Constantin Pascu pe seama Parohiei Negri.

   La finalul Liturghiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a mulțumit tuturor celor care, cu dragoste și evlavie, au participat la slujbă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale.

...

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este prăznuit de credincioși pe 27 octombrie, o zi mai târziu față de primul sfânt Dimitrie, Sfântul Dimitrie din Salonic. Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit în timpul Ţaratului vlaho-bulgar şi era dintr-un sat, Basarabov, aşezat pe marginea apei Lomului. La început a fost păstor de vite în satul lui, apoi văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din satul său şi s-a aşezat mai întâi într-o peşteră din apropierea acestuia, iar apoi s-a făcut monah la mănăstirea care era înăuntrul peşterii. Prin ostenelile sale multe, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea, s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni. Sfântul Dimitrie şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu. Moaştele au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti. Sfântul a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată ţara. (pr. Daniel-Ionel Marari)