Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, serbată în Parohia „Buna-Vestire” din comuna Mănăstirea Cașin

27 Noiembrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 25 noiembrie, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a fost cinstită în Parohia „Buna-Vestire” din comuna Mănăstirea Cașin, cu prilejul hramului de toamnă.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost dăruită o Sf. Icoană cu o relicvă din Sfintele Moaște ale Sf.M.Mc.Ecaterina bisericii parohiale pentru folosul credincioșilor rugători.
Cu acest prilej a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, paroh al acestei biserici. La slujbă a participat un număr mare de credincioși venind să o cinstească pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din localitățile apropiate. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți eroii Văii Cașinului, ctitorii acestei sfinte biserici, precum și preoții adormiți întru Domnul din această vale istorică.
În cuvântul de învățătură, părintele Ciprian Purice le-a vorbit credincioșilor despre viața virtuoasă a Sfintei Ecaterina, arătându-le necesitatea rugăciunii în viața creștinului.
La final, părintele protopop a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru dragostea arătată față de biserica Sfintei Ecaterina. Hramul acestei biserici a fost rânduit de Ierarh la data de 25 noiembrie 2000, când a fost oficiată prima Dumnezeiască Liturghie Arhierească pe acest loc, iar pană la sfintirea bisericii din 24 mai 2015, a participat 15 ani consecutiv la hramul de toamnă îndemnând prin rugăciune la urmarea exemplului vieții sfinților lui Dumnezeu.

Bucuria zilei a fost încununată prin primirea unei icoane cu o părticică din Sf. Moaște ale Sfintei Ecaterina din partea Arhiepiscopului Ioachim, dar oferit bisericii parohiale și credincioșilor evlavioși. Totodată a fost amintit faptul că aici, pe 11 iunie 2000, a avut loc prima sfințire a locului Sfintei Biserici de către Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe atunci Arhiereu Vicar al Eparhiei, urmând ca în același an, pe 25 noiembrie 2000, să fie sfințit Paraclisul Sf.M.Mc Ecaterina și Sf.Arhidiacon Ștefan, Întaiul Mucenic, paraclis ridicat în doar 3 luni de zile.
La final, părintele paroh a mulțumit părinților slujitori, oficialităților și credincioșilor pentru dragostea arătată Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, mult folositoare și model de urmat pentru tinerii iubitori de credință ortodoxă. Cu ocazia hramului, Comitetul de femei parohial a împărțit peste 350 de pachete credincioșilor pelerini, iar fiecare participant a primit o cană de ceai și o felie de cozonac proaspăt.