Sfânta Liturghie și slujbă de Tedeum la început de an bisericesc, la Roman

01 Septembrie 2021

Conform tradiției, începutul anului bisericesc a debutat în mod solemn la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman prin oficierea Sfintei Liturghii și apoi a slujbei de Tedeum de către părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.

După Dumnezeiasca Liturghie, a fost oficiată o slujbă de Tedeum, la care au participat credincioși și pelerini închinători în sfântul locaș.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, părintele vicar eparhial a explicat semnificația zilei de 1 septembrie, plecând de la mențiunile textelor veterotestamentare și până la prezentul scrierilor Sfinților Părinți ai Bisericii, îndemnând pe cei prezenți la lucrare spirituală pentru mântuirea sufletelor.

 Între perioadele care desemnează anul liturgic, respectiv a Octoihului, în care ne aflăm acum, a Triodului și a Penticostarului, se află ziua de 1 septembrie, pe care Sfinții Părinți au statornicit-o ca fiind începutul anului bisericesc. Să ne aducem amine și de bucuria trăirilor de altă dată. Astăzi este o întâlnire de bucurie și de aducere aminte a ceea ce a fost în anul ce a trecut. Ne angajăm să fim mai buni, mai iertători, mai iubitori, mai îngăduitori unii cu alții și mult mai atenți la ceea ce avem de făcut. Dumnezeu să binecuvânteze această cunună a anului din care facem parte toți cei care suntem în această lume. Prin noi se binecuvântează lumea pe care a creat-o El. La mulți ani!

Răspunsurile la strană au fost date de corul „Diaconia”.