Sf. M. Mc. Ecaterina, cinstită la Mănăstirea Cașin

25 Noiembrie 2014

Biserica „Buna-Vestire și Sf. Simeon Noul Teolog” a îmbrăcat haine de sărbătoare în ziua de pomenire a Sf. Ecaterina, 25 noiembrie. Prințesa mucenică este ocrotitoarea paraclisului parohiei Mănăstirea Cașin II din județul Bacău.

În ziua hramului, după citirea Acatistului Sfintei Născătoare de Dumnezeu Izbăvitoarea de boli, un sobor de 18 slujitori a oficiat Sfânta Liturghie, sub protia pr. vicar-administrativ arhim. Pimen Costea, alături de care s-au aflat pr. Constantin Alupei, protoiereu al Protopopiatului Onești, și membri ai administrației eparhiale, delegați ai PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, pr. vicar-administrativ arhim. Pimen Costea a vorbit despre importanța rugăciunii în viața creștinilor și despre felul în care aceasta trebuie făcută pentru a vedea roadele ei în viața noastră: „Ca niște creștini buni încercăm cu toții să ne rugăm după năzuințele și putințele noastre. Constatăm însă că nu prea știm cum să facem această rugăciune, încât să transceandă materialitatea noastră și să ajungă la Hristos-Domnul, care o așteaptă cu toată deschiderea. De multe ori ne punem în ipostaza de a cere de la Dumnezeu lucruri care nu ne sunt de folos. De aceea trebuie nu doar să facem rugăciunea, ci să și știm cum sa o facem. Trebuie să ne rugăm cu tot sufletul, să strigăm la Dumnezeu din toată inima noastră. Aceasta este o rugăciune autentică, pe care Dumnezeu o aude și o ascultă. Dar pentru aceasta trebuie să închidem poarta simțurilor noastre și să ne raportăm la Dumnezeu, căci singuri nu ne putem mântui. De la lucrarea rugăciunii, ajungem la știința rugăciunii. În această etapă omul descoperă că este în el însuși un rezervor de har, la care nu se poate ajunge decât prin rugăciune.” În încheire, pr. arhim. Pimen a transmis celor prezenți binecuvântarea PS Părinte Episcop Ioachim și îndemnul ierarhului locului adresat credincioșilor „de a rămâne pururea cu Duhul Sfânt în inimă”.

În continuare, pr. Ioan Bârgăoanu a mulțumit tuturor celor prezenți – preoți și credincioși – și a oferit câte o icoana a Maicii Domnului Pantanassa părintelui vicar arhim. Pimen Costea și pr. protopop Constantin Alupei.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Constantin Alupei a ținut un scurt cuvânt în care a precizat, între altele: „Mă bucur că astăzi, aici – unde este singura biserică închinată Sfintei M. Mc. Ecaterina pe cuprinsul Protopopiatului nostru – ne-am adunat cu toții pentru a o cinsti pe cea care a devenit un exemplu pentru creștinii care vor ca în viața lor să Îi urmeze Mântuitorului Hristos. Ne-am bucurat astăzi de prezența aici a icoanei Împărătesei izbăvitoare de boli, Maica Bisericii și a Fiului lui Dumnezeu. Pentru aceasta mulțumim în mod deosebit PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul. O rugăm pe Sf. M. Mc. Ecaterina să se roage Mirelui Hristos, văzând credința, iubirea și prețuirea noastră.”

Parohia Mănăstirea Cașin II se află pe Valea Cașinului, în județul Bacău și are drept ocrotitori pe Maica Domnului, Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Arhid. Ștefan și Sf. M. Mc. Ecaterina.