Ședință lunară a preoților din Protoieria Onești

13 Noiembrie 2018

Marți, 13 noiembrie, în Biserica cu hramul “Sfântul Nicolae” din Parohia Viișoara, a avut loc ședința lunară cultural-administrativă a preoților din Protoieria Onești. La acest moment a fost prezent și părintele profesor Ioan Buga

După îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, ziua a început cu Sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost pomenit, alături de eroii neamului, părintele Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste, de curând plecat în veșnicie.
Părintele profesor Ion Buga, cunoscut cadru didactic, teolog, dar și scriitor, traducător, precum și un reputat predicator, a fost invitatul special al acestei întâlniri. La invitația părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, preacucernicia sa a ținut o prelegere de înaltă ținută teologică înaintea preoților, abundentă în informații interdisciplinare, un discurs al cărui punct central a fost Hristos Dumnezeu și Om, concluzionată printr-o invitație la reflecție asupra Sfintelor Evanghelii și a întregii Sfinte Scripturi. De asemenea, a adus înaintea audienței o parte dintre scrierile sfinției sale, titluri cu rezonanță ce au trezit interesul pentru lectură.
Din partea Centrului Eparhial, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au fost prezenți părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și părintele Ionuț Avram, reprezentant al Agenției de turism și pelerinaje “Meteora Tour”. După transmiterea binecuvântării Ierarhului de către părintele Valentin Băltoi, delegatul Centrului eparhial, reprezentantul Meteora Tour a prezentat preoților programul cu privire la pelerinajul ce va avea loc la evenimentul istoric al sfințirii Catedralei Naționale din București, în perioada 25-30 noiembrie 2018.
Domnul Constantin Chiriță, din partea ISC Bacău, a adus în atenția celor prezenți aspecte importante în privința administrării sfintelor lăcașuri și a clădirilor anexe.
Nu întâmplător Parohia Viișoara a fost gazda acestui eveniment, întrucât părintele paroh Petru Roncea, preot dedicat slujirii, misiunii, dar și cu o bogată carieră publicistică a împlinit astăzi 60 de ani de viețuire, fiind felicitat în acest cadru. Prin delegații Centrului Eparhial, Înaltpreasfinția Sa a transmis arhierească binecuvântare și părintească dragoste pentru părintele Petru și pentru toți slujitorii Sfintelor Altare din Protoieria Onești, oferind celui omagiat o sfântă cruce de binecuvântare și un buchet de flori.
La final, părintele Ion Buga a oferit autografe tuturor preoților care au dorit să păstreze o amintire de suflet de la acest eveniment cultural reprezentativ pentru Protopopiatul Onești, dar și pentru comunitatea de la Viișoara, iar din partea ierarhului, prin delegatul Centrului eparhial, a primit o icoană a Sfintei Parascheva și un buchet de flori.

preot Alexandru Pânzaru