Ședință de lucru pentru derularea activităților sociale în Protoieria Bacău

01 Martie 2022

Luni, 28 februarie 2022, la sediul Protoieriei Bacău a avut loc o ședință de lucru în prezența părintelui Ilarion Mâță, consilier eparhial al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune și a părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Pe ordinea de zi au fost două mari activități care necesită o abordare imediată din partea preoților Protoieriei Bacău, având în vedere contextul conflictului armat din Ucraina și începerea lunii Martie – Luna pentru Viață.

În ceea ce privește situația refugiaților ucrainieni care trec hotarul pe teritoriul țării noastre, părintele consilier a prezentat preoților parohi din Municipiul Bacău imboldul ierarhului de a organiza în cadrul parohiilor colecte financiare și alimentare cu care să poată fi sprijinite persoanele refugiate aflate în tranzit pe teritoriul României. Un alt aspect dezbătut a fost identificarea unor locuri de cazare pentru cetățenii ucrainieni care nu au unde să meargă preț de câteva zile, fiind astfel identificate mai multe spații în care aceștia pot fi cazați beneficiind de toate facilitățile și de hrană caldă. 

A doua problemă abordată a făcut referire la organizarea unei colecte pentru achiziționarea unui Modul de oximetrie cerebrală/somatică pentru secția maternității din cadrul Spitalului Județean Bacău. Aparatul solicitat reduce riscurile care apar prin producerea complicațiilor la naștere și facilitează oxigenarea cu succes a creierului noilor născuți. Această acțiune vine în contextul în care Protoieria Bacău sprijină în fiecare an unitățile spitalicești din Bacău cu ocazia lunii Martie care este dedicată prin excelență vieții și ocrotirii acesteia prin activități umanitare, comunitare, duhovnicești și civice.

În urma întâlnirii s-a hotărât continuarea colectelor deja anunțate de către preoți în comunitățile parohiale și totodată s-a hotărât comandarea aparatului solicitat de către Spitalul Județean Sectorului Social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în speranța că și acum, fiii duhovnicești ai eparhiei vor fi solidari și nu vor rămâne indiferenți față de nevoile și lipsurile aproapelui lor. 

Totodată, părintele protoiereu a prezentat preoților prezenți demersul Protoieriei Bacău intitulat „Să ne rugăm pentru Pacea lumii”. În acest demers se vrea o intensificare a vieții duhovnicești manifestată de către credincioșii comunităților parohiale prin participarea mai deasă la mai multe rugăciuni și slujbe de izbăvire din boli și conflicte. Astfel, la programul deja cunoscut s-au adăugat alte două parohii băcăuane. La parohiile „Sfântul Andrei Criteanul” și „Izvorul Tămăduirii” vor fi oficiate ca de fiecare dată, vinerea, slujbele Sfântului Maslu urmate apoi de rugăciuni pentru pace.