Ședință administrativă a coordonatorilor de cercuri pastorale în Protoieria Bacău

Joi, 15 februarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hemeiuș s-a desfășurat întâlnirea de început de an a coordonatorilor celor 12 cercuri pastorale din Protoieria Bacău. Ședința a fost prezidată de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, iar ordinea de zi a cuprins mai multe aspecte de ordin administrativ și pastoral. 

Pentru început, părintele protoiereu a transmis binecuvântarea ierarhului și a detaliat câteva aspecte cu privire la activitatea administrativă, social-culturală, economică și educațională a Protoieriei Bacău în anul 2023. De asemenea, părintele protoiereu a apreciat implicarea preoților coordonatori în diseminarea informațiilor către preoții din parohii, precum și în buna desfășurare a tuturor inițiativelor pe care protopopiatul le-a avut de-a lungul anului trecut. 

În continuare au fost prezentate principalele direcții organizatorice ale instituției precum și programele care se vor derula în anul 2024. La fel ca în fiecare an, și anul acesta preoții coordonatori au luat la cunoștință despre derularea programelor patriarhale precum Concursul Național Catehetic „Hristos – cuvântul care vindecă” și au putut afla detalii despre programul cadru al „Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului Comemorativ al sfinților tămăduitori fără de arginți”, care are componente liturgice, culturale și mediatice. 

Tot în acest context a fost prezentat și calendarul de activități al Centrului eparhial prin intermediul sectorului social-filantropic și de misiune care își propune implicarea clericilor în actul de tămăduire și vindecare al bolnavilor prin rugăciune și acțiuni concrete de binefacere și ajutor în spitale și în instituțiile ale căror beneficiari sunt cei bolnavi.

Pentru dinamizarea vieții duhovnicești din parohii, dar și pentru apropierea credincioșilor de spațiul Bisericii au fost stabilite întâlniri pe cercuri pastorale, prilej cu care se va săvârși Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Maslu și se va derula noul program al Protoieriei Bacău intitulat „10 pentru comunitate”. 

Programul „10 pentru comunitate” are în vedere derularea uneia sau a mai multor activități care să facă referire la tematica anului omagial. În acest sens, Protoieria Bacău a creat un ghid care să deservească preotului ca instrument de lucru în elaborarea unor activități folositoare credincioșilor păstoriți. În cadrul ghidului sunt enumerate și descrise 10 activități precum caravana medicală, invitarea unui medic în sânul comunității parohiale, colecte pentru cei bolnavi, vizite în instituțiile care îngrijesc suferinzii, programe de oferire a unui prânz cald și altele. Scopul acestui nou program este acela de a oferi posibilitatea alegerii unora dintre aceste activități de către fiecare parohie dintr-un cerc pastoral, rezultând astfel la final cel puțin o acțiune dedicată anului omagial în fiecare parohie. Proiectul „10 pentru comunitate” se derulează cu binecuvântarea ierarhului și se adresează atât bolnavilor, cât și celorlalte persoane pentru a sprijini și ajuta în edificarea activităților. 

În încheierea întâlnirii au fost prezentate și alte capitole ale raportului anual al Protoieriei Bacău pentru anul 2023 și au fost dezbătute diverse aspecte pe care preoții coordonatori le-au supus discuției, pentru ca buna rânduială și smerita cugetare să fie temelia acțiunilor din parohiile protopopiatului în anul 2024. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu