Școli de vară în șase parohii din Protoieria Sascut

Proiectul Eparhial “Vacanță în tinda Bisericii” de tip Școală de vară s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și în cadrul parohiilor Huțu, Dieneț, Petrești, Sascut-Sat, Orbeni I și Orbeni II din Protoieria Sascut, care au decis ca aceste activități să aibă loc la finalul ultimei luni din anul bisericesc, copiii fiind premiați după Sfânta Liturghie din ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Parohia Huțu, prin implicarea părintelui paroh Ardeleanu Gheorghe, a desfășurat activități împreună cu cei 110 copii din această zonă. Printre activitățile care au captat atenția celor mici, regăsim participarea la slujbele bisericii și rostirea de rugăciuni pentru școlari, cateheze, teatru de păpuși, drumeții prin natură și activități prin care ei au învățat cât de important este mediul înconjurător, iar la final toți s-au bucurat de un foc de tabără.

În Parohia Dieneț, toți participanții, împreună cu voluntarii și cu părintele Matei Teodor, au petrecut timp de calitate, beneficiind de multe activități bine organizate pentru ca tinerii să își poată îmbogăți cultura generală, să se poată maturiza duhovnicește, dar și să petreacă mult timp în natură.

La școala de vară din Parohia Petrești, cei mici s-au bucurat de prezența Caravanei ASCOR, iar activitățile au făcut parte dintr-un program echilibrat, îmbinând activitățile duhovnicești cu cele dinamice. Copiii au avut prilejul să afle lucruri noi despre prietenii lor, dar și să cunoască felul în care sunt apreciați de către aceștia. De asemenea, alături de părintele Timoșenco Florin, ei au mai participat la diferite jocuri sportive, momente de rugăciune și ateliere de creație.

Momentele petrecute de către juniorii Parohiei Sascut-Sat la școala de vară au fost unele de neuitat deoarece părintele Alexandru Grigoraș a reușit ca toate activitățile să fie din cele mai des întâlnite domenii din viața de zi cu zi, toate acestea fiind împletite cu rugăciunea. Totodată, părintele a avut diverse discuții pe teme religioase împreună cu cei mici, le-a prezentat cateheze și împreună au participat la vizionări de filme potrivite vârstei lor, dar și la Sfânta Liturghie, unde s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

Parohiile Orbeni I și Orbeni II au desfășurat tabăra de vară împreună și în acest an. Fiecare zi a început cu rugăciunea, apoi activitățile desfășurându-se atât în Sfânta Biserică, cât și în exteriorul ei.

Cei mici au avut oportunitatea de a se cunoaște mai bine, au desfășurat activități recreative dar și de cunoaștere a spațiului liturgic, mai ales a Sfântului Altar și al obiectelor liturgice.

De asemenea, prin implicarea părintelui Nădejde Daniel și a părintelui Moldoveanu Robert-Vasile, participanții au primit vizita membrilor Secției de Poliție Orbeni, Învățând astfel regulile de circulație și de conduită în trafic iar mai apoi au participat la ateliere de origami, igienă, dezvoltare personală și cunoașterea Sfintei Scripturi.

Ultima zi a fost dedicată unei excursii în municipiul Bacău, unde au vizitat principalele obiective turistice și religioase.

Bineînțeles, cei mici s-au împărtășit din Trupul și Sângele Domnului dar înainte de aceasta au luat parte la explicarea rânduielii Proscomidiei.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu