Școala de vară „Util, plăcut, frumos în lumina lui Hristos”

30 August 2022

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului  Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, pe perioada 14-21 august 2022, în Parohia Agăș, Protopopiatul Moinești  s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a Școlii de vară „Util, plăcut, frumos în lumina lui Hristos”, sub coordonarea preotului paroh Gheorghe Pascu.

Fiind un parteneriat între Biserică și Școală s-a gândit un plan de activități pentru o săptămâna 14-21 august, ce au acoperit diverse domenii: Educație religioasă, țesătorie, croitorie, pictură pe sticlă, olărit, pirogravură, prelucrarea lemnului, păstrarea tradițiilor religioase și meșteșugărești, noțiuni elementare de apicultură, plimbări și jocuri în aer liber.

Duminică, 14 august a debutat programul prin participarea copiilor la Sfânta Liturghie și împărtășirea lor, pregătindu-se prin post și spovedanie. Au participat 70 de copii și în fiecare zi au primit o gustare și masa de prânz, programul desfășurându-se între orele 9.00-13.00.

În data de 15 august, la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, copiii au mers în pelerinaj la Mănăstirea Diaconești fiind și hramul acestui loc de rugăciune. La activitățile școlii de vară, copiii au fost sprjiniți de 15 voluntari, Asociația „Prietenii Pământului”  doi ceramiști din București, cadre didactice și părintele Teodor Anastăsoaie din Boston America.

Copii au participat cu entuziasm la activitățile demonstrative ale salvamontiștilor de la Serviciul Public Județean Salvamont Bacău care au prezentat  lecții de prim ajutor, salvare și turism montan. Activitățile au fost în concordanță cu propunerile făcute de către Biroul de Catehizare a tinerilor din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, aflând aspecte importante din viața Sfinților Isihaști și a Sfinților tineri (Sf. Filoteea, Sf. Ioan Valahul, Sfântul Stelian).

Joi a fost vizitată ferma de struți și capre, iar vineri am mers la monumentul lui Emil Rebreanu din Palanca și Satul de Vacanță  Lunca de Sus. Sâmbătă a avut loc un frumos foc de tabără ascultând muzică, plimbare cu poneii și la final un grătar în jurul focului. Duminică s-a încheiat școala de vară cu participarea copiilor la Sfânta Liturghie, cei mici s-au împărtășit, toți copiii primind diplome de participare, o iconiță și o gustare.