Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

02 Septembrie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 23 – 27 august 2021, Parohiile IZVORUL TĂMĂDUIRII și BOIȘTEA I din orașul Dărmănești, protopopiatul Moinești, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Dărmănești, au organizat  Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”  pentru aproximativ 50  de participanți.

Debutul Școlii de vară a avut loc luni, 23 august in Piațeta din fața Primăriei Dărmănești, in prezența domnului primar Toma Constantin, unde au fost rostite rugăciuni de binecuvântare asupra copiilor. Programul următoarelor zile a fost unul de creație, joc, muzică și dans, competiții sportive, cateheză și comunicare.

            La Parohia Izvorul Tămăduirii, preoții slujitori Andrei Alixandrescu și Iustin Alixandrescu i-au intâmpinat cu drag pe copii și pe insoțitorii lor - cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Dărmănești și Scoala Populară de Arte și Meserii Bacău. A urmat o serie de intrebări și raspunsuri referitoare la istoria bisericii, iar după cuvântul catehetic tinerii au concluzionat foarte frumos: Sfinții lui Dumnezeu sunt prietenii noștri și modelele noastre demne de urmat. După popasul duhovnicesc din biserică, a urmat vizita la atelierul de pictură, unde copiii au descoperit tainele picturii murale. De la o așa intalnire importantă nu puteau să lipsească cele doua personaje de desene animate – Mickey și Minnie Mouse – atât de indrăgite de copii, care au animat atmosfera prin cântece, jocuri și pictură pe față.

            La Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena”-Boiștea I –Dărmănești copiii au vizitat mai întâi, Biserica veche de lemn cu hramul „Sf. Nicolae”- monument istoric, datând de la începutul secolului al XIX-lea.  Aici ne-am întors în timp cu 200 de ani și cu ajutorul părintelui paroh Răzvan Colpoș, copiii au avut parte de o lecție frumoasă de istorie îmbinată cu elemente practico-liturgice, prezentându-le odoarele vechi și rememorând evenimentele importante din trecutul acestui sfânt și vechi locaș. Copiii s-au arătat entuziasmați să bată toaca și sa fredoneze cântări bisericești cunoscute de ei. Ca amintire pentru toți copiii care au vizitat acest sfânt locaș, părintele paroh a împărțit iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae și cărți de „Rugăciuni pentru copii”. Și pentru că este vacanță, nu puteau lipsi momentele de joacă și relaxare: am jucat fotbal și baschet, am sărit coarda și am realizat desene pe asfalt. La finalul zilei ne-am bucurat cu toții de o agapă binemeritată!

            Scoala de vară s-a incheiat vineri, 27 august 2021, prin premierea și felicitarea tuturor copiilor participanți.