Școală de vară în Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt”, Protopopiatul Roman

23 August 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în contextul ‟Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, în perioada 12 -14 august, sub directa coordonare a Protopopiatului Roman, s-a desfăşurat în Parohia „Sfântul Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Municipiul Roman, activitatea catehetică şi educaţională „Copiii, minunea lumii!”.

Evenimentul a debutat vineri, 12 august, când, după săvârşirea slujbei Aghiasmei și a Sfântului Maslu, s-au citit mai multe rugăciuni, inclusiv pentru copiii care s-au și spovedit cu această ocazie.
 Activitatea a continuat duminică, 14 august, când 34 de copii din parohie și nu numai, cu vârste între 7 - 15 ani, coordonați de Părintele Ghiniță-Șerban Vasile, parohul Parohiei „Ștefan Cel Mare și Sfânt” - Roman, în colaborare cu doamna învățătoare Axinia Carmen, au participat, după Sfânta Liturghie, la un program cultural, de creație și de interpretare, cu caracter interactiv.
 Astfel, la început, a fost vizionat filmul  „Ce este Biserica”, după care, folosind și materialele puse la dispoziție s-au purtat discuții având ca motto: „Nu este suficient Dumnezeu? Ce este Biserica?”.
Programul a continuat cu concursul interactiv cu tema: „Ștefan cel Mare, domnitorul Sfânt al Moldovei, ctitor de suflet și țară”, la care copiii au avut o participare impresionantă, dovedind atașamentul lor față de personalitățile marcante ale istoriei și neamului românesc. În acest context, copiii au învățat împreună cântecul „Când a fost să moară Ștefan”, care a devenit imnul manifestării, el fiind repetat în mai multe rânduri.
 Pentru a pune în evidență creativitatea și modul personal de abordare al copiilor, programul a cuprins și o altă activitate-concurs, intitulată: „Romanul, poet și interpret”. Și aici, copiii au făcut dovada talentului lor, ca interpreți de cântece și poezii, inclusiv de creații proprii.
 Toți copiii au primit din partea ierarhului diplome de participare, iar cei care s-au distins în mod deosebit, mai ales la cele două concursuri, au primit pe lângă diplome și numeroase cadouri.

(Pr. Dragoș Munteanu)