Școală de vară în Parohia Lețcana

Ediția a II-a a „Școlii de vară – prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos”, precum și Proiectul Eparhial „Cateheze în parohii – Ca toți să fie Una” s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și în Parohia Lețcana, Protopopiatul Buhuși, în perioada 07-15 iulie 2018 .

Cei 18 copii înscriși în acest proiect au fost implicați  în diferite tipuri de activități cu tematică specifică vârstei: cateheză, atelier de pictură, jocuri de socializare, cântare religioasă,  toacă, mimă, concursuri sportive, artă și cultură, protecția mediului, dezvoltare socio-comunitară etc.

Copiii dornici de cunoaștere au aflat cu bucurie că un consătean, Dumitru  Dan (n. 14 iulie 1889, Buhusi, – d. 4 decembrie 1978, BuzăuRomânia) a fost geografprofesor de geografie și globe-trotter  român născut într-o familie  din satul Lețcana,  fiind  singurul român care a terminat concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și cu mijloace materiale proprii. Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 1985. Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și în peste 1.500 de orașe. A folosit  497 perechi de opinci și 28 de costume naționale.

Cu suportul Comitetului  Parohial care s-a implicat în buna desfășurare a activităților, cu sprijinul voluntarilor și colaboratorilor noștri, între care amintim pe d-ra  jurist Alexandra Mihăilă – fiică a satului, dl. Prof. Dumitru Tofan, domnii  Ing. Vasile și Gheorghe Dan, s-a urmărit insuflarea și cultivarea în inimile copiilor a valorilor morale și a spiritului civic din perspective social juridice și morale, stimularea dragostei și valorilor etno-culturale oferind suport informațional (monografii, prezentarea unor personalitati locale). Partea teoretică a fost completată și cu momente de bucurie duhovnicească, copiii intonând imnuri religioase și pricesne în cadrul Sfintei Liturghii.

Activitățile s-au desfășurat într-o atmosferă de bucurie și entuziasm specifică vârstei beneficiarilor acestei activități.

(pr. Merlușcă Adrian)