Școala de vară „Mai bine împreună!”, în Parohia Leorda din Protopopiatul Moinești

În perioada 14-24 iulie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Leorda din Comănești, Protopopiatul Moinești, a fost organizată prima ediție a Școlii de vară „Mai bine împreună”.

 

Mai întâi, comunitatea s-a unit în scopul amenajării spațiului ce avea să devină „Grădina prieteniei”,  un loc de socializare pentru toate vârstele, un loc în care copiii și adulții să își dea întâlnire în scopul creșterii unei comunități cu preocupări sănătoase, în spiritul învățăturilor creștine. După pregătirea spațiului, timp de șapte zile, de dimineața și, uneori, până seara târziu, copiii din Leorda, dar și din Comănești, au participat, alături de preotul paroh Codrin Laslău și de tinerii voluntari, la nenumărate activități educative.  În spatele acestei echipe s-a aflat o echipă la fel de importantă, care a gătit pentru cei peste 100 de copii participanți la școala de vară.

Am putea spune că, în Leorda, au avut loc două școli de vară: una pentru adulți, când, uniți de un scop comun, acela de a oferi copiilor un spațiu de poveste, aceștia au lucrat din zori și până în seară și o alta pentru tineri, unde rugăciunile, cântecele și învățăturile creștine, atelierele de cusut și de arts & crafts, vizitele la muzeu și la Evidența Populației, arta, teatrul, pictura, dansul, atelierul de gătit pizza la cuptorul cu lemne, jocurile în echipă în limba engleză, serile de film și multe altele, le-au modelat sufletele și le-au oferit amintiri de neuitat, cu toții fiind uniți sub sloganul „Mai bine împreună!”.

La mijlocul săptămânii, părinții și copiii au participat la „Olimpiada familiilor”, la care, dorințele cele mai mari ale copiilor au fost îndeplinite: timpul petrecut alături de părinți, joaca împreună cu ei și atenția oferită, totul într-un cadru feeric.

Prima ediție a Școlii de vară „Mai bine împreună!” s-a încheiat duminică, prin participarea la Sfânta Liturghie, rugăciune și împărtășirea copiilor. La ieșirea din biserică, enoriașii au fost serviți chiar de la standul pregătit de tineri, cu limonadă rece cu miere și mentă, oamenii fiind îndemnați să se alăture „Locomotivei Leorda a faptelor bune” pentru a sprijini financiar o persoană care are nevoie de o operație urgentă și costisitoare.

Ziua a continuat cu un spectacol caritabil, oferit de copiii parohiei, care s-a desfășurat pe scena din „Grădina prieteniei” și a fost urmat de un foc de tabără și bezele pe băț.

„A fost o săptămână în care ne-am cunoscut, ne-am împrietenit și ne-am deschis apetitul pentru fapte bune și frumoase, în comuniune, cu blândețe și recunoștință, împreună! Povestea continuă la Leorda!”, a precizat preotul Codrin Laslău

 

Prof. Andreea Laslău