Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

Cea de-a treia ediție a Școlii de vară în Parohia Rățeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a debutat  marți, 16 august 2022.

Deschiderea cursurilor a avut loc în biserica ocrotită de „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Rățeni, începând cu ora 9, când părintele paroh, coordonatorul proiectului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor.

„Pentru că suntem în Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, am decis la această ediție, ca înainte de celelalte activități creative și recreative să săvârșim pe întreg parcursul școlii de vară sfânta liturghie, care este rugăciunea prin excelență.” Pr. Cristian-Ioan Balaban

Și în acest an ne-am bucurat de o colaborare cu partenerii noștri instituționali Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești, presedinte Prs. Anca Balaban, Şcoala Gimnazială nr. 1 Balcani, UAT Balcani, prin dl primar Luca Vasile, dar și de sprijinul a 7 voluntari și 2 cadre didactice.

Fiecare zi a avut un program stabilit, începând cu participarea celor 45 de copii la sfânta liturghie, apoi continuând cu activități educative și creative în casa praznicală, coordonate de prs. Anca Balaban, prof. Găbureanu Maria și prof. Bucătaru Codruța, ca mai apoi să participe la diferite jocuri sportive pe piațeta din curtea bisericii și pe terenul de sport din apropierea lăcașului de cult. În partea de final al zilei, copiii au vizionat pe ecranul de proiecție  mai multe filmulețe cu tâlc pentru a-și fixa câteva valori morale după care să se ghideze în viața creștinească, după care a urmat un dialog între organizatori și participanți prezentând concluziile zilei, iar la final am încheiat cu rugăciunea.

Elementul surpriză al acestei ediții l-a constituit organizarea în ziua de 18 august 2022, a unui pelerinaj la câteva mănăstiri din județul Neamț (Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Sihla, Mănăstirea Agapia și Mănăstirea Văratec), încercând să mergem pe urmele sfinților părinți isihaști care și-au pus amprenta pe aceste locuri vizitate. Iar adoua zi după pelerinaj, copiii au vizionat un film documentar marca TRINITAS TV, despre Sfânta Teodora de la Sihla.

„Trebuie să menționăm faptul că pe parcursul zilelor copiii au servit masa, bucatele fiind pregătite și oferite cu toată dragostea de diferite familii din parohie. Totodată mulțumim Consiliului Local Balcani și domnului primar Luca Vasile, ce ne-au asigurat transportul în ziua pelerinajului.” 

Duminică, 21 august, copiii au participat la Sfânta Liturghie, moment la care cei mai mici dintre participanții școlii de vară s-au împărtășit cu trupul și sângele Domnului. Părintele paroh, în încheiere, a mulțumit tuturor copiilor participanți, dar și persoanelor implicate care au ajutat la buna desfășurare a acestui proiect: cadre didactice și voluntari, toți aceștia primind din partea preotului paroh câte o diplomă de apreciere și o carte de rugăciuni, ultima apariție editorială și care poartă semnătura Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban