Satul românesc, sărbătorit în Parohia Bărcu-Goșmani

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în duminica a 22-a după Rusalii, la Parohia Bărcu-Goșmani din Protopopiatul Buhuși, a avut loc a 22-a ediție a Zilei Recoltei și a Recunoștinței. Din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a participat, ca delegat al Ierarhului, părintele Daniel-Ionel Marari, inspector pentru catehizare și tineret din cadrul sectorului Cultural al eparhiei.

Ziua s-a desfășurat după un program bine stabilit menit să omagieze satul românesc și pe cei care au contribuit în mod deosebit la păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locale: preoți, directori de școli, învățători, profesori și primari gospodari.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții din comuna Români împreună cu toți cei prezenți s-au unit în rugăciunea anuală de mulțumire față de Dumnezeu pentru toate binefacerile sale.

A urmat un program cultural-artistic încununat de cântec și dans popular românesc. În încheiere, părintele paroh Mihai Macovei a oferit diplome de recunoștință pentru întreaga activitate misionar-catehetică, didactică sau gospodărească celor care de-a lungul timpului și-au depus osteneala pe altarul Bisericii și al școlii pentru promovarea satelor Bărcu și Goșmani din comuna Români, județul Neamț.

În cuvântul de învățătură, părintele Daniel-Ionel Marari a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a vorbit despre pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr din Evanghelia duminicii.În același timp, și-a manifestat bucuria de a fi prezent la acest eveniment, evidențiind frumusețea satului care respiră o dată cu pământul.

Părintele paroh Mihai Macovei a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și, totodată, părintelui inspector pentru participare. De asemenea, a vorbit despre unitatea și frumusețea comunităților sătești, despre colaborarea rodnică dintre Biserică-școală-familie-administrația locală. Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească.