Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, la Roman

07 Aprilie 2018

În dimineața zilei de 8 aprilie a.c. câteva mii de credincioși au participat la slujba Învierii Domnului de la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf.Cuv. Parascheva” din Roman, unde au primit Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, care a fost oferită ca binecuvântare a lui Dumnezeu cel Înviat din morți, prin mâinile IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Dimineața Sfintelor Paști a făcut ca orașul Roman să adune la Slujba Învierii câteva mii de credincioși care au venit pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, ce a fost oficiată pe o scenă special amenajată în curtea Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva", de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Ca și în anii precedenți, Sfânta Lumina a fost adusă de la București sâmbătă, 7 aprilie a.c. de către o delegație a Eparhiei, condusă de părintele arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, fiind apoi oferită preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului, cu o procesiune în jurul Catedralei și apoi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, de către Înaltpreasfinția Sa, împreună cu soborul preoților și diaconilor slujitori și în prezența mulțimii de credincioși.

În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, foarte mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La final, așa cum s-a îndătinat obiceiul, toți credincioșii prezenți la dumnezeiasca Liturghie au primit ouă roşii, pască şi cozonac, salutând ierarhul, așa cum este tradiția pascală, cu urarea creștină „Hristos a înviat!”, tot acum fiind citită de către un arhidiacon scrisoarea pastorală cu titlul: Ca toți să fie Una!, alcătuită de către Arhipăstorul Ioachim pentru acest eveniment profund, duhovnicesc.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale care, cu pregătirea și profesionalismul de care dau dovadă de fiecare dată, au încununat slujba Învierii cu cântările speciale ale acestor zile de lumină și har.

Bucuria Sfintei Învieri va continua în ziua de duminică, întrucât după amiază va fi oficiată Vecernia Sfintelor Paşti la care vor sluji alături de Ierarh, preoţii consilieri și inspectori eparhiali, precum și preoți din parohiile protopopiatului Roman.

(Pr. Daniel Marari)