Săptămâna duhovnicească la Parohia „Sf. Nicolae” din Buhuși

31 August 2015

În perioada 31 august – 5 septembrie 2015, credincioșii din orașul Buhuși și din împrejurimi sunt invitați să participe la săptămâna duhovnicească organizată de Parohia „Sf. Nicolae” după modelul programului de rugăciune practicat în mănăstirile de obște.

În contextul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Parohia „Sf. Nicolae” și Protopopiatul Buhuși, la inițiativa Pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuși, cheamă la priveghere și rugăciune în timpul liturgic al unei săptămâni deosebite, așa cum Sfântul Apostol Pavel recomanda odinioară tesalonicenilor: „Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.”(I Tes. 5, 16-18)

Evenimentele au debutat astăzi, 31 august, când a fost organizat un pelerinaj către Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Parascheva” din Roman, începând cu ora 1500, cu plecare din fața Catedralei „Sf. Nicolae” din Buhuși.  Ajunși la Roman, preoții și credincioșii de la parohiile din protopopiatul Buhuși au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim alături de care au intonat imnul acatist închinat Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei și a întregii Moldove.

De aici, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, pelerinii au avut marea bucurie de a însoți, la întoarcere, racla cu moaștele a 22 de sfinți, între care și o părticică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, care va fi așezată spre închinare toată săptămâna duhovnicească în Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși.

Pe parcursul întregii săptămâni, programul liturgic va respecta tipicul din mănăstiri după cum urmează: dimineața, începând cu ora 0700 – Slujba Utreniei, Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI și Sf. Liturghie; seara, de la ora 1700  – Ceasul IX, Vecernia și Pavecernița iar, noaptea de la ora 2200  – Slujba Miezonopticii. Pentru a trăi și mai intens această săptămână, credincioșii vor avea posibilitatea de a citi din Psaltire.

Tot acest program va fi împodobit de Slujba de TE DEUM și Slujba Aghesmei Mici cu ocazia începutului de An Bisericesc – marți, 1 septembrie 2015, după Sf. Liturghie și de Taina Sfântului Maslu oficiată de către IPS Arhiepiscop Ioachim, în mijlocul unui sobor de preoți – vineri, 4 septembrie 2015, de la ora 1800.

Vineri, 4 septembrie 2015, începând cu ora 0700, Slujba Utreniei, Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI și Sf. Liturghie vor fi oficiate de un sobor de preoți de la Mănăstirea Runc, iar răspunsurile la strană de la Taina Sfântului Maslu, oficiată de IPS Arhiepiscop Ioachim și un sobor de preoți de la ora 1800, vor fi date de Soborul Maicilor de la Mănăstirea Ciolpani.

Alături de acestea, în catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși va avea loc joi, 3 septembrie 2015, ora 1800,  conferința „Parohia și Mănăstirea – locuri ale definirii identității spirituale a credinciosului în Biserica lui Hristos”.

Săptămâna duhovnicească va cunoaște apogeul sâmbătă, 5 septembrie 2015, ora 1700 când va avea loc o procesiune, alături de IPS Arhiepiscop Ioachim, a preoților și credincioșilor din Protopopiatul Buhuși, când Racla cu Sfintele Moaște va fi dusă la Mănăstirea Ciolpani. Slujba Privegherii va fi oficiată de ÎPS Arhiepiscop Ioachim.

Credincioșii vor avea asigurat transportul de la Biserica „Sf. Nicolae” până la Mănăstirea Ciolpani și retur.