Săptămâna de conștientizare a autismului în comunitatea băcăuană

31 Martie 2016

Fundația ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, organizează în perioada 2-8 aprilie 2016 o serie de activități în cadrul campaniei ”Autismul colorează diferit lumea” – săptămâna de conștientizare a autismului în comunitatea băcăuană.

Programul socio-cultural „Autismul colorează diferit lumea” va fi implementat prin Centrul de zi pentru persoane cu autism „Sf. Cosma și Damian” al Fundației „Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, Școala Gimnazială „M. Sadoveanu”, Colegiul Național „Ferdinand I”, Universitatea „V. Alecsandri” și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Vor fi derulate următoarele tipuri de activități:

  • sâmbătă, 2 aprilie, ora 10.00: grup de suport pentru părinții copiilor cu autism, cu tema „Iubesc un copil cu autism”, în scopul sprijinirii părinților în acceptarea diagnosticului și depășirea situațiilor dificile, (la Așezământul Social Filantropic Lazaret din Bacău).
  • duminică, 3 aprilie, ora 18.00: prezentare filmului „Zâmbete de cer senin”, privind aspectele pozitive din viața copiilor cu autism (la Parohia Ortodoxă Lazaret Bacău).
  • luni, 4 aprilie, ora 10.00: dezbatere de tip „debate” (metoda Karl-Popp) organizată de elevi din cadrul Colegiului Național „Ferdinand I”, privind nediscriminarea și acceptarea copiilor cu autism

- ora 13.00:

Școlii Gimnaziale „M. Sadoveanu”, cu scopul integrării în școală a copiilor cu autism

  • marți, 5 aprilie, ora 10.00: deplasarea copiilor cu autism și a părinților acestora, împreună cu echipa de terapeuți ai Centrului de zi pentru persoane cu autism „Sf. Cosma și Damian” la Centrul de echitație „Decebal” din Hemeiuși, în scopul întăririi relației terapeut-copil-părinte.
  • miercuri, 6 aprilie, ora 13.00: workshop cu studenți din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău, specializarea terapie ocupațională cu tema „Relația specialist-copil cu autism-familie – dificultăți și beneficii”.
  • joi, 7 aprilie, ora 10.00: spectacol caritabil de teatru de păpuși cu piesa „Alladin” la Teatrul Bacovia Bacău, la care vor participa elevi și cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Bacău.
  • vineri, 8 aprilie, ora 12.00: eveniment de conștientizare a autismului, cuprinzând vizionarea filmului „Autismul colorează diferit lumea” și a expoziției de fotografie „Zâmbete de cer senin” la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.

„Scopul campaniei „Autismul colorează diferit lumea” este acela de a scoate în evidență frumusețea, talentul și veselia din sufletele acestor copii cu autism și totodată de a transmite acest mesaj către mai multe categorii sociale: elevi, cadre didactice, studenți de la specializarea terapie ocupațională și kinetoterapie, care în viitor vor lucra în folosul persoanelor cu autism, etc. Din anul 2012, de când s-a înființat acest serviciu social în cadrul fundației, am organizat la nivelul comunității băcăuane numeroase campanii în sprijinul autismului, între care amintim „Autismul nu doare, indiferența ta, da!”, „Acceptă Unicitatea Topește Indiferența Schimbă Mentalități”, lansarea de carte „Prietenul meu Ionuț – o poveste despre autism”, concerte caritabile, burse sociale, etc, aducând o mângâiere dar și un sprijin moral și material copiilor cu autism și părinților acestora”, a declarat Pr. Ciuche Eugen-Ciprian, Consilier al Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.