Rugăciune la căpătâiul părintelui Vasile Ilisei

În seara de 31 ianuarie 2020, la Parohia Orbic, a fost săvârșită slujba stâlpilor cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, pentru părintele Vasile Ilisei trecut la Domnul marți, 28 ianuarie 2020, cel care a păstorit timp de 37 de ani comunitatea acestei parohii.

Alături de Înaltpreasfinția Sa a fost prezent părintele Protopop Vasile Cozma, un impresionant sobor de preoți, credincioși din Parohia Orbic și din orașul Buhuși, care l-au cunoscut, l-au îndrăgit pe părintele, alături de fiii și fiicele duhovnicești.

În cuvântul de mângâiere adresat familiei și celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că: „Seara aceasta este o vreme de priveghere, de meditație, de compasiune, de rugăciune. Prezența preoților și credincioșilor în jurul catafalcului părintelui Vasile reprezintă o comuniune, o comunicare și o  cuminecare cu Mântuitorul Iisus Hristos, care în chip nevăzut este aici și încearcă să găsească mângâiere pentru fiecare dintre noi. Plecarea părintelui reprezintă o ruptură din marea familie formată din cler și credincioși ruptură ce ne duce cu gândul la cuvintele Sf. Ap. Pavel <<Dacă un mădular suferă, suferă toate celelalte>>. Sperăm că Dumnezeu, Cel pe care L-a propovăduit, îl va așeza în viața cea de veci, acolo unde toți preoții slujesc Liturghia cosmică, a cărei protie este însuși Împăratul Cel fără de moarte, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

Părintele Protopop a readus în mintea și sufletul celor prezenți chipul, imaginea, viața și lucrarea pastoral – misionară a părintelui Vasile: „Este formatorul, cel care a organizat și cel care a dat contur acestei parohii, care are un renume și la toată această activitate, cel pe care îl conducem acum a avut o contribuție majoră, fiind pentru credincioșii încredințați spre păstorire un model de viață și de comportament”.

 Nu în ultimul rând, părintele Protopop a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, pentru cuvintele de mângâiere adresate tuturor: „Prezența Înaltpreasfinției Voastre este o alinare pentru sufletele apropiaților. Vă mulțumim pentru gândul bun, pentru osteneală și pentru purtarea de grijă pe care Înaltpreasfinția Voastră le aveți față de preoții și credincioșii Eparhiei”.

            Slujba de înmormântare a părintelui Vasile Ilisei va avea loc, sâmbătă, 1 februarie 2020, la biserica Sf. Gheorghe – Orbic,  începând cu ora 10.30.

            Dumnezeu să-l odihnească!