Rugăciune alături de Sfântul Grigorie Decapolitul la hramul bisericii din Parcul Cancicov

29 Iunie 2017

Băcăuanii au trăit bucuria serbării hramului Sfinților Apostoli la biserica din Parcul Cancicov, rugându-se alături de moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse în pelerinaj pentru prima oară în Moldova.

În prezența moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse în pelerinaj pentru prima oară în Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat joi, 29 iunie, Dumnezeiasca Liturghie la Biserica ”Sf. Apostoli” din municipiul Bacău. Răspunsurile la strană au fost date de corul maicilor de la mănăstirea Văratic, sub coordonarea maicii starețe Iosefina Giosanu. Cuvântul de învățătură la sărbătoare zilei a fost rostit de PS Emilian Lovișteanul, care a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre cei doi ocrotitori spirituali ai sfântului locaș situat în Parcul Cancicov, evidențiind iubirea dumnezeiască manifestată în viața lor, ambii mărturisindu-L pe Hristos Dumnezeu Cuvântul, pe care L-au iubit până la moarte, având deopotrivă în comun grija pentru Biserică, apărarea dreptei credințe și a unității acesteia. Totodată, reprezentantul Eparhiei Râmnicului a făcut cunoscută și istoria moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse pe teritoriul țării noastre în urmă cu jumătate de mileniu.

Un moment important din cadrul acestui festin duhovnicesc l-a constituit premierea de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, a celor peste o sută de elevi olimpici la disciplina Religie și câștigători ai concursurilor județene și naționale de cultură și spiritualitate. Alături de premii constând în bani, ierarhul a oferit copiilor diplome, susținându-i și încurajându-i pe calea lecturii și a studiului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului, pentru bucuria făcută Eparhiei Romanului și Bacăului, unde au ajuns pentru întâia oară în istorie moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul. De asemenea, ierarhul a mulțumit și Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul și monahiilor de la Mănăstirea Bistrița – Vâlcea care, dimpreună cu maica stareță Anastasia, de-a lungul acestei săptămâni s-au rugat și au privegheat în continuu la Biserica ”Sf. Apostoli” din Bacău. ”În cadrul sărbătorii parohiei noastre, pelerinii și credincioșii prezenți au putut asculta două imnuri ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel, interpretate de Ansamblul ”Bobocelul” condus de prof. Maria Șalaru. Ne-a impresionat dragostea cu care a fost înconjurat Sfântul Grigorie și liniștea sfântă ce a înconjurat acest lăcaș de cult de-a lungul acestor zile. Majoritatea credincioșilor plângeau la despărțire. Lacrimi de bucurie și de regret că pleacă”, a declarat preotul Constantin Abageru, parohul Bisericii ”Sf. Apostoli”, la plecarea sfintelor moaște din Bacău. 

(Pr. Constantin Gherasim)