Resfințirea Capelei din incinta Fundației „Episcop Melchisedec” Roman

06 Octombrie 2018

Sâmbătă, 06 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de resfințire a Capelei cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” situată în incinta Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman, în prezența oficialităților centrale și locale, a preoților din Protopopiatul Roman, a pelerinilor veniți pentru închinare. Totodată, la eveniment au participat elevi și cadre didactice din Roman și împrejurimi care au primit binecuvântarea Ierarhului în cadrul celei de a VI-a ediții a proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”.

Sărbătoarea închinată resfințirii lucrărilor de reabilitare a Capelei cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, Metoc Chiriarhal, aflată în incinta Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman a adunat preoți și credincioși romașcani care au dorit să se roage împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și să se închine în chivotul ce adăpostește osemintele „celui mai luminat episcop al românilor”, cum a fost numit episcopul de pioasă amintire Melchisedec Ștefănescu.

Evenimentul a fost deschis de către Părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, care a adresat celor prezenți un cuvânt în care a vorbit despre însemnătatea evenimentului din această zi, despre lucrările care au fost efectuate pentru reabilitarea capelei, readucând ttodată în actualitate personalitatea ctitorului fundației care îi poartă numele:

„Ziua de astăzi se vrea a fi un arc peste timp, o punte între ceea ce a fost în 1939 și ceea ce astăzi ne dorim a fi. Un moment de legătură între veacul trecut și cel prezent. Astăzi ne aducem aminte de cei mai mari ai noștri, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care ne-au călăuzit și ne-au povățuit și care ne-au deschis căile către mântuire, care ne-au arătat lumina cea neînserată și care ne-au pus în minte și în suflet cuvântul de a fi, cuvântul de a face, cuvântul dătător de viață. Aș vrea să-l nominalizez aici pe cel care prin felul său de a fi, prin învățătura sa, prin modul în care a reuși să coaguleze în jurul său cele mai luminate minți ale timpului, a marcat și a însemnat istoria nu doar cu viața, ci și cu faptele pe care le-a săvârșit, episcopul de frumoasă amintire, Melchisedec Ștefănescu. Și-a găsit aici un loc, în această grădină, cuibărit sub pământ, ca o sămânță ce așteaptă să încolțească, pentru a rodi veșnicia în sufletele noastre. Acest episcop minunat al Romanului a râvnit întotdeauna și a nădăjduit că școala va rămâne leagănul educației și descoperirea frumuseții, iar Biserica va binecuvânta această frumusețe pecetluind-o în inima tinerilor și a vârstnicilor. Pentru el, dar și pentru noi, acest loc rămâne un leagăn de educație și de cultură, rămâne locul unde de câte ori pășim, ne cuprinde emoția vârstei de început. Ne amintim cu plăcere și cu dragoste că am avut oameni care au știut să ne învețe buchea cărții, dar nu a cărții pentru a scrie literatură, ci a literaturii care se scrie în cartea vieții. Oameni care ne-au învățat că frumusețea nu constă în ceea ce pui pe tine, ci în ceea ce trăiești cu adevărat întru tine. De aceea ne aflăm astăzi aici pentru a binecuvânta această frumusețe pe care sufletele copiilor o au și pentru a resfinți locul în care și-a găsit odihna veșnică Episcopul Melchisedec Ștefănescu”.

După săvârșirea slujbei de resfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a însemnat cu Sfântul și Marele Mir și a stropit cu apă sfințită, la interior și la exterior, sfântul lăcaș, înălțând rugăciuni către Dumnezeu, apoi a binecuvântat mulțimea prezentă.

Totodată, maica Dionisia Șchiopu, directorul Fundației, a adresat mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și tuturor donatorilor și binefăcătorilor care au spijinit finalizarea lucrărilor de reabilitare a capelei, a parcului de copii, a foișorului, dar și a celorlalte edificii aflate în cadrul complexului Fundației, apoi a înmânat diplome de recunoștință și plachete ostenitorilor. Părintelui protopop Dragoș Munteanu, pentru implicare deosebită și coordonarea lucrărilor de reabilitare, i-a fost oferită Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru clerici.

În cuvântul său, părintele protopop Dragoș Munteanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru distincția oferită, dar și „pentru dragostea pe care o revarsă asupra preoților din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Port în suflet îndemnul Înaltpreasfinției Voastre, încă din anul 2000, acela de a păstra, a înfrumuseța și a da mai departe ceea ce am primit de la înaintașii noștri”.

Maicii Dionisia Șchipu, directorul Fundației „Episcopul Melchisedec”, pentru „înțelepciunea, râvna, neobosita lucrare, statornicia și smerita scultare pe care o manifestă întru slujirea Mântuitorului Hristos și a aproapelui”, i-a fost oferit distincția onorifică de Stavroforă.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a adresat un cuvânt de învățătură în care a îndemnat pe cei prezenți să-și amintească de învățătorii care i-au format, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Eparhiei Romanului și Bacăului:

„Ne aducem aminte de cei care au fost înaintea noastră învățători, care au marcat timpul lor, au făcut din țara aceasta Grădina Maicii Domnului. Și noi, la o altă scară, am reabilitat această Grădină de copii ctitorită de Melchisedec Ștefănescu. Mă bucur pentru faptul că, în mod simbolic, am deschis aici anul școlar pentru acești copii prezenți, cu gândul la Melchisedec Ștefănescu, un mare iubitor al tinerilor silitori pe care i-a sprijinit oferindu-le burse de studiu. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră, pentru că ne dăruiește pace din pacea Sa, ne dăruiește lumină din lumina Sa, har din harul Său, energie din energia necreată de care avem nevoie pentru a ajunge în Împărăția Cerurilor”.

În încheierea manifestărilor din această zi, 100 de copii au primit ghiozdane complet echipate, iar elevii prezenți, peste 300 de pachete cu dulciuri, în cadrul celei de-a a VI-a ediții a proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”.

                                                                                                      ***

Capela cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” a fost ridicată în anul 1939, prin osârdia epitropilor  ce au purtat grijă de valorile testamentare lăsate de vrednicul ierarh Melchisedec Ștefănescu, după trecerea sa la cele veșnice. Astfel, Episcopul Lucian Triteanul, alături de economistul Vasile Bârgăoanu, respectând dorința ierarhului Melchisedec de a i se ridica o capelă peste mormântul ce-i adăpostește rămășițele pământești, au zidit o capelă executată după proiectul arhitectului Ioan Berechet. Capela întregește ansamblul parcului, fiind așezată central, alături de Grădinița de copii, Centrul social multifuncțional și vechea Școală de cântăreți, ce astăzi este un spațiu pentru copiii preșcolari. Reintrat în proprietatea Centrului eparhial de la Roman, acest ansamblu a intrat din anul 2000 într-un amplu proces de restaurare, consolidare și înnoire.

Capela a fost refăcută în integralitate, la exterior s-a tencuit fațada și s-a reînnoit acoperișul, iar la interior s-a recondiționat vechea pictură, realizată de zugravul Iosif Keber, s-a refăcut piciorul Sfinte Mese și s-a recondiționat mobilierul.

În anul 2018, lucrările de reabilitare au constat în renovarea fațadei, înlocuirea tablei cu foaie de  cupru pe șarpantă, restaurarea picturii, acoperirea altarului de vară și realizarea aleilor de acces. (B.G.V.)