Resfințirea bisericii din Parohia Oniceni, Protopopiatul Roman

Astăzi, 23 octombrie 2022, biserica cu hramul „Sfântul Dumitru”, din localitatea nemțeană Oniceni, Protopopiatul Roman, a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Locașul de cult a trecut prin ample lucrări de reparații, ca urmare a incendiului care l-a cuprins în ziua de 17 mai, a anului curent.

Biserica a fost construită în anul 1950, pe vatra unui mai vechi locaș de cult, ce data de la începutul secolului al XIX-lea. În urma incendiului care a afectat în mare parte biserica, au fost refăcute tencuielile interioare, catapeteasma și sfânta masă, fiind împodobită, în cele din urmă, cu toate cele necesare slujirii liturgice.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe o scenă, amenajată în proximitatea bisericii parohiale, de un sobor de preoți și diaconi, aflați sub protia părintelui Dan Alexandru Antoce, Protopop de Roman.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, a vorbit despre importanța pe care o are altarul bisericii într-o comunitate și despre atitudinea pe care fiecare dintre noi trebuie să o aibă, atunci când se apropie de locul Sfintei Jertfe: Centrul cel mai sacru al unei biserici este altarul pe care se va săvârși Sfânta Liturghie, și pe care, preotul liturghisitor, va preface în însuși trupul și sângele Mântuitorului Hristos, elementele euharistice. Este locul unde locuiește Dumnezeu. Este spațiu de nemurire și loc de întâlnire cu Dumnezeu. De aceea în biserică se intră cu evlavie, se intră cu venerație, cu pioșenie, cu acea frică de Dumnezeu care îți dă putere și te luminează să înțelegi ce este adevărul, ce ești tu în contextul lumii și a Bisericii din care faci parte.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru activitatea meritorie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Viorel Popa. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a acordat o distincție de vrednicie domnului primar, Ioan Bogdan Duminică, pentru implicarea sa în viața Bisericii.

Părintele paroh Viorel Popa, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru ajutorul primit în reabilitarea locașului de cult, ierarhului și credincioșilor, și nu în ultimul rând domnului primar Ioan-Bogdan Duminică, care s-a implicat activ și a susținut lucrările de reamenajare.

Tot cu această ocazie a fost sfințit și altarul de vară, ridicat prin strădania credincioșilor.