Raportul activităților de asistență socială și medicală (perioada 27 martie – 2 aprilie), în contextul pandemiei cu coronavirus (COVID-19)

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin toate unitățile de cult, protopopiate și ONG-urile eparhiale, a întreprins vaste activități de asistență socială și socio- medicală cu scopul limitării efectului răspândirii pandemiei cu coronavirus (COVID-19) și sprijinirii celor mai vulnerabile persoane din comunitățile eparhiei.

Raportul alocării resurselor umane și financiare în cadrul proiectului eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale”, prin date colectate de la protopopiate și ONG-urile eparhiale implicate în acest proiect, sunt următoarele:

          S-au înregistrat 773 de solicitări prin intermediul call center-ului Sectorului eparhial de Asistență Socială și Medicală, telefoanelor de urgență ale DGASPC Bacău, emailului sau adresate preoților slujitori, părinților protopopi și reprezentanților ONG-urilor eparhiale, dintre care:

- 18 redirecționare către alte instituții (situații medicale care țineau de competența unităților sanitare;

-  560 rezolvate la nivelul unităților de cult;

- 195 soluționate în parteneriat cu ONG-urile eparhiale sau alte insituții sociale ale statului.

          Parohiile care au desfășurat acțiuni în comunitate au fost în număr de 46 iar 161 de voluntari și angajați ai unităților de cult au fost implicați au fost până în acest moment în cadrul proiectului.

          Raportul financiar este constituit din alocarea sumei de 247.034 lei pentru următoarele capitole de cheltuieli:

- hrană caldă: 45.340 lei;

- pachete alimentare: 68.441 lei;

- apă îmbuteliată: 7.890 lei;

- cumpărături de primă necesitate: 1.450 lei;

- plata facturi utilități pentru vârstnici: 1.543 lei;

- servicii medicale: 7.250;

- transport către serviciile medicale: 1.230 lei;

- donații aparatură medicală: 58.500 lei;

- donații produse igienico – sanitare: 55.390 lei.

  Cele  mai evidente acțiuni desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului, în perioada 27 martie – 2 aprilie 2020:

Centrul eparhial sprijină Spitalul Municipal de Urgență Roman

          În contextul epidemiei de COVID-19, joi, 2 aprilie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim,  în Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos” din cadrul Centrului eparhial de la Roman, au fost confecționate materiale de protecție (300 măști) care au fost donate Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Proiect social pentru familiile copiilor Centrului de zi „Sf. Arh. Rafail” din Parohia Holt

          Marți, 31 martie, 15 familii ale copiilor beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de zi din Parohia Holt, Protopopiatul Bacău, au primit sprijin din partea preoților din această parohie, în contextul epidemiei de COVID-19.

Activitate socială în Parohia Traian

          Cu binecuvântarea Ȋnaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Traian, în contextul actualei epidemii datorate apariţiei noului virus, Covid-19, au fost oferite pachete cu alimente şi produse igienico-sanitare de primă necesitate bătrânilor şi persoanelor ce aveau nevoie urgentă de ele, prin implicarea preotului paroh Gavril Trofor.

Har și dar pentru spital!

          Dacă ești din orasul Roman si comunele limitrofe sau din judetul Bacau, ești izolat din cauza epidemiei de COVID-19, nu te poți deplasa și nu are cine te ajuta, apelează la numărul de telefon 0749.66.65.81 sau trimite un mesaj pe adresa voluntariarb@gmail.com și spune nevoia ta.

Dacă vrei să-i ajuți pe cei izolați din cauza epidemiei, scrie-ne pe email și spune-ne cum te poți implica!

Telefon: +40749.66.65.81

E-mail: voluntariarb@gmail.com

Proiect inedit la Parohia Săucești

          Sub egida „Biserica Ortodoxă  alături de  fiii ei în momente de suferință", parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Săucești, Protopopiatul Bacău și Primăria din această localitate, au inițiat în ziua de 31 martie 2020 o acțiune socială și filantropică ce a bucurat la modul practic câteva sute de persoane.

Asociaţia Hârja pune la dispoziţia autorităţilor serviciul propriu de ambulanță

          Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” pune la dispoziția autorităţilor serviciul propriu de ambulanță şi cele trei mașini ale diviziei medicale de îngrijire a vârstnicilor pentru urgențele medicale din județul Bacău.

Mulțumire în Liturghie pentru viața primită în dar

          În acest context, Ierarhul Romanului și Bacăului, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a decis că își va dona salariul pentru luna în curs, care, împreună cu donațiile preoților băcăuani, va fi folosit în vederea achiziționării de aparatură medicală (nebulizator pentru dezinfecția terminală în zona ATI sau aparat de monitorizare funcții vitale) pentru spitalele din județul Bacău.

În situație de criză, în sprijinul Spitalului „Profesor Dr. Eduard Apetrei” Buhuși

          Sâmbătă, 28 martie, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos” din cadrul Centrului eparhial de la Roman, au fost confecționate materiale de protecție (măști) care au fost donate Spitalului „Profesor Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși.

 

          Toți cei interesați să sprijine acțiunile de asistență socială și socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, sunt rugați să apeleze la 0800800368 (Tel Verde inițiat de Patriarhia Română) sau la 0749666581 (call center al Sectorului de Asistență socială si Medicală din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar voluntarii se pot înscrie în programele de intervenție socio-medicale ale eparhiei la adresa de mail voluntariarb@gmail.com.

(Pr. Ilarion MÂȚĂ - Consilier eparhial la Sectorul de Asistență Socială și Medicală)