Proiectul „Școală de vară – prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos” desfășurat în Parohia Sf. Înviere – Buhuși

Este cunoscut faptul că în cadrul parteneriatului dintre Biserică, Școală și Familie, în ultimii trei ani, la nivelul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în cele șase protopopiate s-a dezvoltat cu binecuvântarea și sub atenta îndrumare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim proiectul „Școală de vară”, prin care se desfășoară la nivelul fiecărei parohii activități religioase, culturale, educative, practice, încercându-se prin aceasta implicarea activă a tinerilor în activități benefice vieții lor.

În Protopopiatul Buhuși debutul proiectului „Școală de vară – prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos” a avut loc în Parohia Sf. Înviere – Buhuși, unde în perioada 25 iunie – 8 iulie 2018 cei aproximativ 80 de elevi participanți au avut posibilitatea prin activitățile desfășurate să comunice, să se cunoască, iar spiritul de aventură, creativitatea, meditația și voia bună i-au însoțit pretutindeni.

Temele abordate au fost utile, diverse, raportate la credinţa noastră ortodoxă şi la rolul ei în viaţa societăţii actuale, bazate pe morala creştină.

Participanții proiectului s-au bucurat și de o frumoasă excursie începută la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, fiind întâmpinaţi de către părintele Consilier eparhial Valentin Băltoi, care a prezentat istoricul Catedralei Arhiepiscopale și s-au închinat la racla cu moaştele Sfântului Antipa de la Calapodeşti, la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria-Pantanasa și la icoana Sfintei Cuvioase Parascheva.

Excursia a continuat apoi pe plaiuri nemţene, vizitându-se Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Pângărați, Cheile Bicazului și Lacul Roșu.

Activitatea școlii de vară s-a încheiat cu un exercițiu demonstrativ de  acordare a primului ajutor în cazul unui pacient căzut de la înălțime, diagnosticat cu politraumatism, efectuat de către un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă Buhuşi, coordonat de doamna manager general Aura Creţu.

Proiectul Școlii de vară a fost organizat și coordonat de părintele paroh Romeo Sbârcea, împreună cu părinții slujitori, pr. Gheorghe Crăciunescu și pr. Ștefan Moldovan, copiii având parte în programul întâlnirilor noastre, de fiecare dată, de sprijinul necondiţionat al doamnelor profesoare de la Şcolile „Mihai Eminescu” și „Mihail Andrei” din Buhusi, prof. de religie Elena Sandu, înv. Apetrei Tatiana, dar și a altor cadre didactice: prof. Zaharia Florentina, prof. Moldovan Cristina, înv. Ionașcu Cristina și alți voluntari din parohie, cărora părintele paroh le-a mulţumit pentru implicare şi dăruire.

Parohia Sf. Înviere a desfășurat pentru al doilea an consecutiv proiectul Școală de vară, devenind astfel o activitate anuală importantă pentru comunitatea acestei parohii dorindu-se continuarea lui și în anii următori.

( pr. Zbârcea Romeo)