Proiectul Școala de Vară ”Bisericuța copiilor” implementat la biserica Sfântului Vasile din Bacău

Vacanţele de vară sunt de departe cele mai aşteptate momente din viaţa de elev, momente de relaxare, dar și de descoperire pentru toți cei mici, aceștia fiind un magnet de noi cunoștințe menite de fiecare dată să le deschidă mintea spre nou și spre cunoaștere. Tocmai de aceea, în perioada 22-28 august a.c., Parohia Sf. Ier. Vasile cel Mare din Bacău, prin Centrul de catehizare și tineret Sf. Ier. Antim Ivireanul, cel care prin activitățile pe care le derulează pledează constant pentru o inteligență și o descoperire a credinței creștin ortodoxe, a fost organizat pentru un număr de cincisprezece copii Proiectul catehetic estival Școala de Vară ”Bisericuța copiilor”. Parteneri de nădejde au fost Asociația Europa Unită, Travel Plaza Bacău și Fiald Imobiliare Bacău.

Activitățile Școlii de Vară 2022 au fost susținute în bisericuța parohiei și în parcul de joacă amenajat temporar de Fiald Imobiliare, până la edificarea celui nou care se află în construcție.

Parohia a dorit să le ofere copiilor participanți o vacanță de neuitat preț de câteva zile. Astfel, cei mai mici enoriași au participat la un program variat, foarte relaxant, care a contribuit atât la dezvoltarea cunoștințelor copiilor, îmbunătățirea abilităților, socializarea într-un grup, cât și, desigur, la distracție pe măsură.

Copiii s-au putut bucura de jocuri, sport și activități recreative în aer liber, plimbări virtuale pe continentele lumii. Au fost create dezbateri tematice legate de teme biblice care au adus  informații valoroase pe tărâm spiritual. Amiezile au fost petrecute în aer liber, cu jocuri de echipă și activități coordonate de preotul paroh și de voluntarii implicați, dar și cu activități libere – joacă în parc.

După-amiaza, cei mici au lăsat soarele torid și s-au bucurat de cele mai frumoase ateliere, dar și de cateheze tematice în biserica parohială. Li s-a explicat și arătat în mod concret cum se face rânduiala Proscomidiei, au participat la un botez, la o slujbă de Vecernie și au fost familiarizați cu Sfânta Scriptură.

Toți participanții au vizionat scurt-metrajul: ”Alegerile care schimbă vieți” și au fost implicați în diverse jocuri de echipă, de auto-cunoaștere și de comunicare: Pătratul alegerii, Semnele tristeții, Una vorbim și alta înțelegem (Stimularea atenției), Caruselul curiozităților și Provocarea verii, moderate de Bogdan Hazaparu, student în anul I la Teologie Pastorală, de Alexandru Mihai, voluntar ASCOR Bacău și de Cosmina Râmbu, voluntar al parohiei băcăuane.

La finalul activităților, toți cei implicați în proiectul parohial au fost spovediți și apoi împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, după care au servit tort, suc și apă plată. (Elena Marari)