Proiectul “Rugăciunea respirația sufletului”, în parohiile Protoieriei Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cea de-a patra săptămâna a Postului cel Mare, în parohiile Berești, Măldărăști, Lehancea și Valea-Seacă II, preoții, alături de credincioșii acestor parohii, dar și de cei din împrejurimi, s-au unit în rugăciune, săvârșind Taina Sfântului Maslu, aceasta fiind parte componentă a Proiectului cultural-catehetic “Rugăciunea respirația sufletului”.

Astfel, în Parohia Berești, comunitate unde păstorește părintele Burduja Petru, astăzi, alături de preoții Cercului pastoral “Episcop Teodosie Atanasiu”, a fost săvârșită slujba Sfântului Maslu sub protia preotului Vasile Abageru, protopop al Protopopiatului Sascut.

La finalul slujbei, protoiereul locului a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți, transmițând binecuvântarea Chiriarhului și a amintit despre importanța rugăciunii în viața fiecărui creștin: “De multe ori în viața noastră cădem sub povara greutăților și uităm care este adevărata importanță a sufletului. Astăzi ne-am adunat aici, conștienți de crucea pe care trebuie să o ducem, iar dacă această cruce se concretizează sub forma unei boli sau a unei suferințe, nu trebuie să ne pierdem niciodată încrederea, nădejdea și credința. Vă îndemnăm ca parte componentă a postului dumneavoastră să fie rugăciunea. Toate activitățile pe care le desfășurăm fac parte din Proiectul “Rugăciunea respirația sufletului”, proiect binecuvântat de Chiriarhul nostru și prin intermediul căruia încercăm să scoatem cât mai mult în evidență importanța rugăciunii în viața fiecărei persoane, pentru că ea reprezintă modul de comunicare al omului cu Creatorul Său, mod de comunicare mult mai facil prin aceste rugăciuni adaptate zilelor noastre  la diferite trebuințe”.

De asemenea, a fost prezentată Cartea de Rugăciuni apărută de curând la Editura Filocalia.

Prin intermediul activității din această zi, credincioșii au dorit să vină în sprijinul unei familii nevoiașe cu mulți copii și astfel, strângând suma de 1000 de lei care va fi donată acestora.

În Parohia Măldărăști, la săvârșirea Tainei Maslului au participat preoții din Cercul pastoral nr. 4 “Sf. Antipa de la Calapodești” care împreună cu cei prezenți s-au rugat pentru sănătate trupească și sufletească, dar și pentru pace în lume.

În această comunitate unde păstorește părintele Pagu George s-a pus foarte mult accent pe rugăciune, prezentându-se Cateheza “Despre Rugăciune” și realizându-se diferite activități ce au avut în prim plan această temă.

Totodată, în satul Sârbi, filie a Parohiei Lehancea, preoții Cercului pastoral numărul 6 “Pr. Enache Herescu” au săvârșit Taina Maslului, rugându-se pentru vindecare și înmulțirea dragostei între popoarele lumii.

Părintele Adi-Cătălin Popa, împreună cu preoții din Cercul Pastoral nr. 2 “Sf. Eftimie cel Mare” a săvărșit Taina Maslului în biserica parohială, îndemnând prin cuvântul de învățătură de la final ca prin rugăciune să se pună început bun în tot lucrul săvârșit.

În fiecare dintre parohiile în care s-au desfășurat astfel de activități, la finalul acestora s-au împărțit credincioșilor prezenți câte o carte de rugăciuni care să le fie spre zidire și mult folos duhovnicesc.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu