Proiectul „Lupta pentru prevenirea suicidului” a fost implementat la Târgu Ocna

07 Septembrie 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  în data de 06 septembrie a.c. cu prilejul serbării  „Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului”, în contextul „Anului omagial al educației tineretului creștin ortodox”, la sediul Centrului Educativ Târgu Ocna, Protopopiatul Onești s-a desfășurat proiectul de activitate denumit: „Lupta pentru prevenirea suicidului”. Proiectul s-a derulat pentru toți tinerii internați în această instituție, tratând fenomenul suicidului din perspectivă sociologică, medicală și religioasă.

 

      Domnul Văsâi Benone Paul, profesor de Religie Ortodoxă,  la Colegiul Național „Costache Negri”, Târgu Ocna, invitat în calitate de colaborator al Centrului Educativ Târgu Ocna a susținut o alocuțiune argumetând teologic despre importanța sufletului și a vieții.

            După dezbatere și vizionarea unor materiale documentare pe această temă s-au identificat principalele cauze care stau la baza acestui fenomen. Alături de doamna psiholog Ioniță Loredana, domnul asistent social Pușcașu George, angajați ai unității și  voluntarii Ionescu Bianca și Ciobanu Diana, de la Asociația “Onestin” din Onești, s-a încercat găsirea unor metode concrete de intervenție pentru reducerea riscului suicidar în rândul tinerilor.

       Prezentul proiect derulat face parte dintr-un program implementat la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor și se desfășoară în fiecare unitate penitenciară din țară urmărind creșterea gradului de conștientizare a faptului că unii dintre semenii noștri aleg să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situații de viață problematice și că soldaritatea și sprijinul oferit de cei din jur contribuie la depășirea acestora.

          "S-a concluzionat că un rol important în prevenirea  acestui fenomen, care s-a accentuat în ultimii ani, alături de alte instituții, îl are Biserica și educația religioasă a tinerilor ce poate schimba percepția oamenilor despre necazurile vieți, făcându-ne să urmăm îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos :,,Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre...,,(Luca XXI,19)", a declarat domnul  profesor Văsâi Benone.

(Pr. Daniel-Ionel Marari)