Proiectul de Telemedicină va debuta la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române (finanțatorul proiectului) și a Federației Furnizorilor de Îngrijire pe Termen Lung, va implementa din luna martie, timp de 10 luni de zile, serviciul medical de Telemedicină în mediul rural, „Sănătate la un click distanță”.

În data de 21 februarie 2020, preotul Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a efectuat o vizită de documentare la Asociația Filantropia Timișoara, prima instituție din Patriarhia Română care a implementat Telemedicina, având diferite discuții despre întreaga procedură de implementare a sistemului de Telemedicină în județul Bacău prin asociația de la Hârja. Preotul Ilarion s-a întâlnit cu preotul Pavel Cristian, Președintele Asociației Filantropia Timișoara și Consilier social la Arhiepiscopia Timișoarei, analizând efectul social – misionar al acestui serviciu medical în comunitățile rurale, beneficiile și efectele pe termen lung ale Telemedicinei pentru persoanele ce trăiesc în mediul rural, acolo unde actul medical de specialitate este mai rar întâlnit. Totodată, preotul Ilarion Mâță s-a întâlnit cu medicii specialiști de la stația fixă a Clinicii Profilaxis și cu doamna Oriana Goleanu, Coordonator Programe în cadrul Fundației de Ajutor Medical Profilaxix Timișoara, care a expus procedura tehnică și medicală a implementării noii tehnologii medicale.

--------

Membrii Consiliului Director al Federației Filantropia au decis direcționarea fondurilor Federației  colectate prin campania PROFI România „Te costă 0 lei ca să ajuți” pentru Proiectul Federației „Sănătate la un click distanță”, prin care Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”a primit finanțarea pentru o stație mobilă de TELEMEDICINĂ, prevenție, diagnosticare și monitorizare medicală pentru boli interne și cardiace, cu ajutorul unei echipe medicale mobile care se va deplasa în zonele rurale pentru a sprijini pacienții de la sat.

                Proiectul își propune crearea unui sistem de prevenție, diagnostic și dispensarizare a bolilor cronice prin soluții de telemedicină, care cuprinde o stație centrală/fixă, în Timișoara, la Clinica Profilaxis, unde medicii specialiști recepționează/efectuează consultații și investigații specifice la distanță, în timp real, și o stație periferică, în zone rurale, fără servicii medicale specializate, unde medicul de familie sau un medic specialist, conectează echipamentul la pacient și transmite investigația către medicul specialist de la Profilaxix Timișoara.

                Stația centrală/fixă- desktop, monitor HD, sistem audio-video, internet fibră optică, soft dedicat pentru telemedicină,  acces la sistemul de telemedicină Profilaxis TELEMED. Aici, medicii specialiști recepționează consultația transmisă de medicul generalist din stația periferică, putând efectua toate măsurătorile specifice unei investigații, poate comunica cu pacientul și cu medicul generalist. Consultația se finalizează cu o scrisoare medicală, schemă de tratament, și eventual recomandarea pentru alte investigații medicale. În stația fixă, pentru recepția consultațiilor transmise, vor lucra medici din specialitățile: cardiologie și boli interne.

                Pentru ca toate acestea să fie posibile, Federația Filantropia a oferit un sprijin financiar pentru derularea proiectului medico-social pentru 10 luni (martie 2020-decembrie 2020) și vizează consultul de specialitate a 500 de pacienți cu o situație medico-socială dezavantajoasă din mediul rural. (Liliana Pânzaru)