Proiect social dedicat tinerilor diagnosticați cu cancer și boli terminale

În primul semestru al anului 2016, sub genericul „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, Patriarhia Română intensifică Rolul  Bisericii Ortodoxe în societate prin grija față de tineri și educația lor. Printre acești tineri se regăsesc și cei diagnosticați cu cancer sau boli terminale. În acest context s-a lansat proiectului eparhial misionar pentru tineri cu implicații terapeutice medico – sociale și spirituale: Păstrarea unui sens al vieţii în cazul tinerilor bolnavi de cancer.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, se află alături de acești tineri ce suferă de o boală atât de grea. Drept urmare, la inițiativa și cu implicarea directă a Înaltpreasfinției Sale, prin Sectorul Social – Filantropic, preoții și credincioșii sunt îndemnați la solidaritate față de acești tineri prin proiectul de față și alte programe ce încurajează actul milostiv și caritabil prin iubirea jertfelnică arătată persoanelor aflate în suferință.

Obiectivul general al proiectului eparhial misionar pentru tineri "Păstrarea unui sens al vieţii în cazul tinerilor bolnavi de cancer" este creșterea capacității organizaționale bisericești de a-și dezvolta o viziune și o raportare corectă din punct de vedere psiho-emoțional și spiritual față de tinerii diagnosticați cu boli terminale. Scopul proiectului îl constituie săvârșirea unor servicii religioase și acțiuni caritabile speciale, dedicate copiilor și tinerilor cu cancer sau cu alte boli terminale, dovedind iubire jertfelnică și solidaritate creștină față de aceste persoane aflate în suferință.

În acest sens, preoții și credincioșii, în comuniune de rugăciune, în Sf. Biserică, vor oficia Acatistul Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoare de cancer. După oficierea acestei rugăciuni, credincioșii vor avea posibilitatea de a sprijini un tânăr cu acest diagnostic, din orașul lor sau din împrejurimi. Sprijinul va consta într-o sumă de bani ce poate ajuta bolnavul și familia lui pentru achiziționarea unor medicamente sau materiale sanitare necesare.

Icoana Pantanassa, copie a Icoanei Făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatopedi (Muntele Athos), de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman sau de la Asociația ”Maica Domnului – Bucuria celor necăjiți” Onești, poate fi oferită spre închinare credincioșilor și mângâiere tinerilor bolnavi de cancer care vor participa la rugăciunile organizate în cadrul acetui proiect în bisericile de pe cuprinsul eparhiei. La manifestările organizate în cadrul proiectului va participa și un reprezentant al Sectorului Social – filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Baccăului sau un alt delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Proiectul se va derula în toate cele șase Protopopiate din eparhie și se va desfășura după un program stabilit de fiecare Protoierie.

”Lansarea proiectului va avea loc în orașul Onești, la Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Mal, joi 18 februarie 2016, ora 19. La acest eveniment vor participa preoți din Protoieria Onești, credincioși și mulți tineri din liceele orașului Onești, mai ales din cadrul celor trei Centre de tineret și voluntariat ale Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” în parteneriat cu Colegiile Naționale ”Grigore Moisil”, ”Dimitrie Cantemir” și ”Gheorghe Asachi” și a Asociației de tineret Onestin”, a declarat Pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial în cadrul Sectorului social - filantropic, organizator al evenimentului și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.