Proiect pentru construirea unui Centru rezidențial socio-medical dedicat preoților pensionari, monahilor și monahiilor

La propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextul Anului omagial dedicat pastorației persoanelor vârstnice,  Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în ultima ședință a Permanenței Centrului Eparhial, a aprobat demersul legat de construirea unui centru rezidențial pentru preoții pensionari și familiile acestora, precum și pentru monahii și monahiile ajunși la senectute, cu diferite boli și afecțiuni care nu pot fi tratate în mănăstirile eparhiei, ci necesită o îngrijire specializată.

Acest proiect va fi coordonat de Sectorul Social Filantropic și Misionar, dar va beneficia și de sprijinul consilierilor din Administrația Eparhială și de protopopiatele din Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Construcția va fi realizată la Metocul Chiriarhal „Sf. Ioachim și Ana” din Itești, iar investiția va fi realizată prin accesarea fondurilor nerambursabile, dar și din sursele financiare proprii ale eparhiei.

Acest proiect de construire a unui centru rezidențial reprezintă o recunoaștere a valorii pe care au avut-o preoții și familiile lor pe parcursul activității lor pastoral-misionare și administrativ-bisericești din perioada în care au slujit în parohiile unde au fost trimiși. Mai ales că mulți dintre ei, după ce au ieșit la pensie, nu mai au unde locui, iar bolile cauzate de îmbătrânire sunt cele care impun o îngrijire adecvată într-un centru socio-medical rezidențial.

Totodată, monahii eparhiei ajunși într-o situație medicală precară, de multe ori cu anumite dependențe de tratament specializat, au nevoie de o îngrijire atentă, ceea ce, adesea, în mănăstirile de metanie, nu se poate realiza.

Clădirea de tip P, se va întinde pe o suprafață de 2800 mp, numărând 14 camere duble, destinate familiilor de preoți și 22 de camere single destinate monahilor și monahiilor. De asemenea, construcția va fi dotată cu diferite facilități care vor crea un mediu armonios pentru recuperare în timpul tratamentelor cât și pentru viața de zi cu zi. Printre aceste facilități enumerăm o sală de socializare, o bibliotecă, un cabinet de kinetoterapie, un cabinet de fizioterapie, un cabinet medical, o sală de mese și o capelă, la toate aceste facilități se vor adăuga și spațiile exterioare clădirii, care vor fi amenajate pentru reconectarea beneficiarilor cu natura.      

Viziunea: Bătrâni fericiți sub aripa protectoare a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Misiunea: Sprijin spiritual, medical, social și psihologic preoților pensionari și monahilor aflați în dificultate din eparhia Romanului și Bacăului.

Scopul: Centrul rezidențial pentru vârstnici de la metocul chiriarhal Itești își propune să ofere sprijin bio-psiho-socio-spiritual preoților pensionari și familiilor acestora care se află în situații de vulnerabilitate, cât și monahilor bolnavi care nu pot fi îngrijiți în mânăstirile de metanie.

Obiectivul general: Sprijinirea preoților pensionari și personalului monahal, aflați în situații de dificultate, prin oferirea unui suport logistic constând în oferirea unei îngrijiri de bază în cadrul centrului rezidențial de la Itești.

 Astfel, demersul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de a construi un centru rezidențial pentru preoții pensionari, familiile acestora, și monahii aflați la senectute, cu accent pe îngrijirea specializată, reprezintă un pas important în asigurarea unui mediu sigur și îngrijit pentru cei care au dedicat o viață slujirii bisericești. (Gheorghe Negru)