Proiect catehetic, creativ literar și artistic în Parohia Păltinata

30 Martie 2016

În perioada 14 februarie – 15 martie 2016, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Parohia Păltinata a desfăsurat un proiect catehetic, creativ literar și artistic. Acesta se intitulează „Vlăstarele tinere – făclii aprinse ale Creaţiei lui Dumnezeu” și se înscrie în cadrul concursului naţional de creaţie „Biserica și Şcoala din sufletul meu”, ce se desfășoară cu ocazia „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox”.

În Parohia Păltinata, duminică, 27 martie 2016, a fost organizat un mic spectacol în care copiii și-au etalat creaţiile artistice (desene, fotografii, prezentări multimedia), le-au recitat (poezii) sau le-au citit (compuneri, esee, interviuri), iar cei care s-au înscris la secţiunea artistică – creaţie dramatică, ne-au prezentat o scurtă piesă de teatru alcătuită de ei.

            În cadrul proiectului „Vlăstarele tinere – făclii aprinse ale Creaţiei lui Dumnezeu” s-au desfășurat mai multe acţiuni și campanii ce se vor continua și după încheierea concursului. Acţiunea „Dor de copilarie și de libertate” s-a desfășurat în colaborare cu Centrul Educativ Tg. Ocna și Protoieria Onești și a vizat combaterea delincvenţei juvenile, integrându-se într-o campanie mai amplă „Libertatea omului este partea divină din el – depinde de tine dacă vrei să o păstrezi” desfășurată de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protoieria Onești și Centrul Educativ Tg. Ocna în colaborare cu unităţile școlare de pe raza municipiului Onești, în perioada 1 martie – 30 iunie 2016.

            La derularea acţiunilor și campaniilor întreprinse, ne-am bucurat de sprijinul unor importanţi colaboratori. În campania „Donează o carte pentru școala mea” susţinută în sensul îmbogaţirii fondului de carte al Şcolii Gimnaziale Temelia am avut ca parteneri: Protoieria Onești, Primăria Gura-Văii, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești, Şcoala Gimnazială „Ghiţă Mocanu”, Şcoala Gimnazială „Emil Racoviţă”, Şcoala Gimnazială „Sf. Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Tehnologic Onești, Radio Connect FM și Parohia Dumbrava.

            Unul dintre obiectivele proiectului este asigurarea unei bune colaborări a școlii cu familia și monitorizarea copiilor a căror părinţi lucrează in străinătate. În acest sens, s-au incheiat și se vor mai încheia protocoale de colaborare cu asociaţii ale românilor plecaţi în străinătate, cu preoţii ortodocși români din alte ţări pentru consilierea religioasă a părinţilor și îndrumarea lor pentru a obţine anumite drepturi în funcţie de legislaţia statului în care se află, cum ar fi alocaţia copiilor rămași în ţară la nivel european. De asemenea se duce o campanie de consiliere a copiilor rămași în grija rudelor sau a prietenilor în colaborare cu doamna Oana Zaharia, consilier psihologic.

            „M-am bucurat de tot sprijinul cadrelor didactice, a părinţilor, colaboratorilor și autorităţilor locale. Fiind un concurs și primind sprijinul primăriei Gura-Văii s-a hotărât premierea tuturor copiilor participanţi pe diferite secţiuni cu o excursie la mănăstirile din nordul Moldovei”, ne-a declarat Preotul Paroh Valentin Chircu. (Cristiana Chircu)