Prohodul Maicii Domnului la Biserica ”Precista Mare” din Roman

14 August 2021

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului un număr de 65 de biserici își vor serba hramul, cinstindu-o așa cum se cuvine pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. De altfel, prin numărul impresionant de locașuri de cult care au ca patron spiritual hramul Adormirea Maicii Domnului, se dovedește încă o dată faptul că ziua de 15 august este una dintre cele mai importante din calendar pentru străvechea eparhie moldavă. În multe biserici, în ajunul serbării se oficiază slujba Prohodului Maicii Domnului, una dintre acestea fiind Biserica ”Precista Mare” din Roman

Astfel, câteva sute de credincioși romașcani, alături de un impresionant sobor de preoți, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, au participat sâmbătă după amiaza, în data de 14 august a.c. la slujba Prohodului Maicii Domnului de la Biserica ”Precista Mare” din Roman.

Credincioșii prezenți au cântat cele trei stări ale Prohodului Maicii Domnului și au participat la procesiunea organizată în jurul sfântului lăcaș, invocând ajutorul și mila Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, împreună cu slujitorii sfintelor altare sosiți din tot cuprinsului Protopopiatului Roman la acest veritabil eveniment spiritual.

După procesiunea din jurul bisericii, părintele arhimandrit Pimen Costea a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre nevoia oamenilor de a o avea pe Maica Domnului ca nădejde înaintea Mântuitorului Hristos.. 

La finalul evenimentului religios, părintele vicar a mulțumit preotului paroh Dan Alexandru Antoce și preotului coslujitor Gabriel Vasile Buzdugan, pentru buna organizare a acestui eveniment duhovnicesc și pentru dragostea și devotamentul față de valorile Bisericii, apreciindu-i totodată și pe romașcanii implicați în viața acestei comunități. (pr. Daniel Marari)