Prohodul Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

18 Aprilie 2020

Denia Prohodului Domnului a fot oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la Catedrala arhiepiscopală din Roman. În toate bisericile s-a oficiat vineri seară Denia Prohodului Domnului. Potrivit sinaxarului zilei, s-a prăznuit îngroparea dumnezeiască şi trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi pogorârea la iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricăciune, a fost mutat spre viaţă veşnică.

La Catedrala Arhiepiscopală din Roman sfânta slujbă a Prohodului Domnului Iisus Hristos a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Romanului.

Alături de Ierarh au fost prezenți în slujire părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial, părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, mare ecleziarh, soborul preoților și diaconilor slujitori ai Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Alături de clerici au participat monahi și monahii.

      La sfârșitul cântării Doxologiei, din cadrul Deniei din această seară, cei prezenți au luat parte, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, la tradiționala procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, care simbolizează ducerea către mormânt a Trupului Mântuitorului, oprindu-se conform rânduielilor tipiconale specifice acestei seri, în patru locuri, de jur împrejurul bisericii, corespondente celor patru puncte cardinale, la fiecare oprire fiind rostită câte o ectenie.

După procesiune, toți cei prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult și au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

Apoi, într-o atmosferă de solemnitate, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne până în ajunul Înălțării Domnului.

 (pr. Daniel Ionel Marari)