Programul catehetic „Cinstirea Icoanelor în Ortodoxie” la Parohia Bărcu

28 Martie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Bărcu – Goșmani din Protopopiatul Buhuși a fost implementat în această perioadă a Postului Mare Programul catehetic „Cinstirea Icoanelor în Ortodoxie”.

Programul derulat sub egida Proiectului Eparhial „Cateheze în Parohii”, ajuns la ediția a III-a, este destinat tuturor credincioșilor și tinerilor din Eparhie, pentru perioada Postului Mare a anului 2017.

Astfel, în Parohia Goșmani, după săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 26 martie a.c., în biserica parohială a fost prezentată de către părintele paroh cateheza cu tema: „Cinstirea Icoanelor în general”.

,,Am vorbit despre etimologia cuvântul icoană, cuvânt de origine greacă, eikon însemnând imagine, asemănare sau portret al lui Hristos, al Sfintei Fecioarei, al unui sfânt sau al unui înger. Credincioșii au aflat, astfel, care sunt funcțiile icoanei și cine au fost primii iconografi.

Potrivit Sfintei Tradiții, Mântuitorul este primul iconograf, deoarece Şi-a întipărit expresia feței pe pânză, iar Sfântul Evanghelist Luca a pictat la puțin timp după Cincizecime primele icoane ale Sfintei Fecioarei Maria. Cinstim icoanele prin: închinarea în faţa lor, rugăciunea adresată celui reprezentat și sărutarea lor", a subliniat preotul paroh Ursache Gheorghe.

La final, credincioșii au primit în dar icoane și cruciulițe.