Program de mănăstire la Parohia „Sf. Ioan” din Bacău

În perioada 24-29 august, băcăuanii vor avea ocazia de a participa la o serie de manifestări inedite la Biserica „Sf. Ioan” din Bacău, unde viața de parohie și viața de mănăstire se vor împleti, pentru a contribui la întărirea și înnoirea duhovnicească a omului.

Pentru prima dată, sub semnul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, la Parohia „Sf. Ioan” din Bacău slujbele se vor desfășura conform programului liturgic din mănăstiri. Pe parcursul întregii săptămâni, în cadrul slujbelor, răspunsurile la strană vor fi date de corurile mănăstirilor: Bogdana, Ciolpani, Diaconești, Tisa-Silvestri și al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

„Cu binecuvântare IPS Arhiepiscop Ioachim, Parohia „Sf. Ioan”, cu sprijinul pr. Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, organizează Săptămâna duhovnicească desfășurată sub îndemnul generic „Rugați-vă neîncetat!”. Credincioșii parohiilor băcăuane vor avea ocazia în intervalul 25-29 august să participe la slujbe oficiate de preoți din Protoieria Bacău, la care răspunsurile la strană vor fi date de maici de la mănăstiri din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului” ne-a declarat pr. paroh Marius Popescu.

Seria manifestărilor va debuta luni, 24 august, cu un pelerinaj organizat către Catedrala Arhiepiscopală din Roman, de unde, cu binecuvântare IPS Arhiepiscop Ioachim, va fi adusă la Bacău racla cu moaștele a 22 de sfinți, între care și o părticică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. „Punem la dispoziția credincioșilor care doresc să participe la acest pelerinaj 3 autocare – în total 150 de locuri – care vor porni către Roman, luni, 24 august, ora 14.30, din fața Bisericii „Sf. Nicolae”.”, ne-a informat părintele paroh.

În fiecare zi, pe parcursul săptămânii, la Biserica „Sf. Ioan” programul liturgic va respecta tipicul din mănăstiri, oficiindu-se zilnic: dimineața – Slujba Utreniei, cu Ceasurile și Sfânta Liturghie; seara – Ceasul al IX-lea și Pavecernița; noaptea – de la ora 22, Slujba Miezonopticii. Pe parcursul întregii zile, între slujbe, credincioșii vor citi din Psaltire. „Cei care doresc să răspundă îndemnului nostru la rugăciune neîncetată pot veni să se înscrie pe liste special alcătuite spre a organiza rugăciunea neîntreruptă vreme de o săptămână, la Biserica „Sf. Ioan”.”, a adăugat pr. Marius Popescu.

Slujbelor zilinice se vor adăuga Taina Sfântului Maslu – oficiată miercuri, 26 august, începând cu ora 20, de către IPS Arhiepiscop Ioachim înconjurat de un sobor de preoți – și slujba Privegherii la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, oficiată vineri, 28 august, începând cu ora 18.

Programul liturgic al săptămânii duhovnicești va fi încununat de Sfânta Liturghie arhierească oficiată în ziua de sâmbătă 29 august, de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Consistentului program liturgic i se vor adăuga și două manifestări culturale deosebite: Conferința cu tema: „Parohia și mănăstirea – două mâini, aceeași lucrare de întărire și înnoire duhovnicească a omului”, organizată joi, 27 august, în Biserica „Sf. Ioan”, și piesa de teatru „Întoarcerea zidarului” – dramatizare după Legenda Mănăstirii Argeșului – în interpretarea actorilor Companiei de Teatru CivicArt din București, care va avea loc la Teatrul „G. Bacovia”, sâmbătă, 29 august, începând cu ora 19.

„Invităm pe toți credincioșii băcăuani să ni se alăture pe parcursul întregii săptămâni – atât la programul de rugăciune, cât și la manifestările culturale – răspunzând astfel îndemnului înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române de a susține, consolida și dinamiza viața și misiunea parohiei și mănăstirii în societatea contemporană.”, a spus pr. Marius Popescu, paroh al Bisericii „Sf. Ioan” din Bacău.