Program catehetic în Parohia Leorda

Bibliografia
Bibliografia

Bibliografia

Duminică, 8 octombrie 2023, credincioșii din Parohia Leorda-Comănești au răspuns invitației preotului paroh Codrin Laslău de a reveni în Sfânta Biserică pentru a participa la Slujba Acatistului Mântuitorului și apoi la prezentarea materialului catehetic „Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, de la Domnul Nostru Iisus Hristos până la noi”.

După ce preotul catehet a prezentat câteva izvoare bibliografice patristice care vorbesc despre Sfânta Liturghie, a prezentat conținutul în formă sistematică vorbind despre: 

  • instituirea Sfintei Liturghii;
  • evoluția rânduielilor tipiconale pe parcursul creșterii tinerei Bisericii primare și prigonite;
  • fixarea riguroasă în timpul Sfinților Părinți.

În continuare, a fost parcursă rânduiala Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, vizualizându-se fiecare pagină din Liturghierul pe care episcopul, preotul și diaconul îl folosesc de fiecare dată când săvârșesc Sfânta Liturghie în duminici și sărbători. Astfel, mișcările liturgice ale preotului, regăsite în rânduiala Sfintei Liturghii, au fost explicate din punct de vedere simbolic, liturgic și istoric astfel încât credincioșii să poată înțelege mai bine sensul și rolul conținutului celei mai importante slujbe din cultul divin public ortodox. 

Așezarea materialului în formatul Power Point a facilitat transmiterea conținutului și a menținut în atenție informațiile pe baza cărora s-a dezvoltat dialogul între preotul paroh și enoriași.

„Alegerea temei și modul de prezentare a conținutului au venit din dorința de a răsplăti credincioșii râvnitori: Liturghia pe care o iubesc să le fie pe de o parte și mai familiară, dar mai cu seamă familială, ca supremă întâlnire cu Hristos, ai cărui copii suntem și formăm Biserica, Trupul Său”, a relatat preotul paroh Codrin Laslău.