Profesorul Univ. Dr. Tudor Ghideanu, ghidul multor tineri către Eshaton, s-a născut în cer!

03 August 2022

Cu multă durere în suflet, am aflat despre plecarea din lumea aceasta în veșnicia lui Dumnezeu a uneia dintre cele mai luminate minți ale intelectualității ieșene. Domnul Profesor Universitar Doctor Emerit Tudor Ghideanu a fost fiu duhovnicesc al Eparhiei Romanului și Bacăului, născut în localitatea Cordun și format în spiritul romanvodist al celui mai reprezentativ colegiu romașcan, Colegiul Național ”Roman-Vodă”.

A fost o minte sclipitoare, înzestrată de Dumnezeu cu puterea de a pătrunde în lăuntrul lucrurilor, însetată de adevăr, mereu în căutarea esenței, a tainei, a absolutului. Anii marilor acumulări intelectuale i-au aureolat profilul gândirii și i-au deschis ușa spre marile împliniri profesionale. De la înălțimea elocinței și demnității academice sau dintre copertele zecilor de volume elaborate, cuvântul său echilibrat, doct și penetrant dezvăluie profunzimile gândirii unui spirit ce sintetizează în mod sublim tot ce a putut naște mai frumos cultura moldavă a ultimelor decenii. S-a consumat ca o lumină în sfeșnicul timpului împărtășind, la rândul său, lumină zecilor de generații de studenți și de cititori.
Pe acest neobosit gânditor l-am cunoscut la Roman, drumurile noastre intersectându-se în perioada 2007-2010 și mai ales cu ocazia memorabilelor sărbători închinate împlinirii a 600 de ani de istorie ecleziastică neîntreruptă a scaunului episcopal de la Roman (1408-2008), prilej cu care distinsul profesor a publicat trei volume în care aduce în actualitate personalitatea complexă a Episcopului de vrednică pomenire Melchisedec Ștefănescu, simbolul Romanului și al locurilor sale natale.
Pentru romașcani, personalitatea distinsului profesor Tudor Ghideanu va rămâne mereu un reper, mai ales pentru tinerii aflați în căutarea răspunsurilor la marile întrebări ale existențialității.
Cu plecarea sa din mijlocul nostru devenim mai săraci, dar și mai încrezători, știind că din Cerul Trinității pe care a iubit-o și despre care a scris memorabile pagini se va ruga pentru luminarea și transfigurarea noastră.
Dumnezeu să-l odihnească împreună cu drepții în Împărăția Sa cea veșnică!

    † Arhiepiscop IOACHIM