Prilej de sărbătoare în Parohia Miron Costin

Credincioșii Parohiei Miron Costin, din județul Neamț, au îmbrăcat zilele acestea haine de  sărbătoare. Biserica satului istoric și-a sărbătorit in Duminica întâi după Rusalii hramul, întrucât se află sub ocrotirea Tuturor Sfinților.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, programul liturgic a debutat încă de vineri seara cu oficierea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de șapte preoți. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PC părinte Vlad Nicolae Samoilă, preot slujitor la Biserica Sfântul Gheorghe” din Roman, biserică ce poartă ca al doilea hram „Duminica Tuturor Sfinților”.

În ajunul sărbătorii, slujba Vecerniei  a început la ora 17.00, fiind săvârșită de părintele Dan Alexandru Antoce, protoiereu al Protopopiatului Roman, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor a făcut parte și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Andrei Ioniță de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. La finalul slujbei, părintele protopop a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a vorbit despre calitatea de a fi sfânt, îndemnând pe credincioși să își sfințească viața imitând comportamentul sfinților. În cele din urmă l-a felicitat pe preotul paroh, Constantin Segneanu, pentru buna organizare a zilelor de sărbătoare ale bisericii.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PC părinte Laurențiu Segneanu, Inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și numeroși credincioși. Au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra comunității, iar la finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii bisericii.

Părintele paroh, Constantin Segneanu, a mulțumit Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru părinteasca binecuvântare și pentru grija pe care o arată față de bunul mers al vieții duhovnicești a credincioșilor din această parohie.

Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din satul Miron Costin, comuna Trifești, județul Neamț, este monument istoric, datând din anul 1520, fiind printre cele mai vechi lăcașuri de cult din Protopopiatul Roman. Începând cu anul 1990 au fost realizate lucrări de renovare sub supravegherea PC Preot Gheorghe Agafiței.