Prezentarea volumului „Panteonul sufletului meu”, în Parohia Izvoare

22 Martie 2016

Într-o atmosferă duhovnicească profundă, în Duminica Ortodoxiei, 20 martie, în biserica parohială ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din parohia Izvoarele, Protoieria Bacău, a avut loc prezentarea volumului, ”Panteonul sufletului meu – portrete de preoți, monahi și monahii”, scris de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej, credincioșilor le-a fost prezentat acest volum, care se constituie într-un veritabil document filocalic românesc.

Evidențiind circumstanțele intrării, de timpuriu, în monahism a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, provenit dintr-o familie cu veleități monahale, s-a reliefat dragostea pentru Biserică și Neam, credință și duhovnicie, a adolescentului Ilie Giosanu, cel care va deveni cel de-al 77-lea ierarh pe scaunul vlădicesc de la Roman și primul Arhiepiscop ales în această demnitate.

Recenzia prezentată credincioșilor arată că volumul se înscrie pe linia Patericului și Filocaliei, având totuși nota distinctivă de document care aduce în amintire chipurile marilor monahi și monahii, preoți profesori care au contribuit decisiv în formarea duhovnicească a IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Arhitectura cărții este iconică și istorică, realizând, cu recunoștință și iubire filială, fixând și în slove anamneza interioară a Părintelui Arhiepiscop Ioachim, ca mărturie sfântă și îndemn de urmat de către noi toți. Cartea se continuă dincolo de coperțile ei, prin comuniunea și iubirea fără-de-sfârșit cu marii duhovnici ai neamului românesc, fiind o lecție de viață curată și sfântă, plină de învățăminte, de dor pentru Hristos și mântuire. La final, câteva exemplare din „această carte plină de icoane” a fost dăruită, în Duminica cinstirii icoanelor, unora dintre credincioșii prezenți. (pr. Ciprian CLOȘCĂ)