Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în Protopopiatul Onești la început de an

În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Proorocul și Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bârsănești I, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Sfânta Liturghie din această zi de mare sărbătoare a fost săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia Părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar-Administrativ al Eparhiei Romanului și Bacăului.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evidențiat legătura dintre Botezul Domnului și prăznuirea Sfântului Proorocul Ioan Botezătorul, care a propovăduit în Valea Iordanului, Botezul Pocăinței:

Sfântul Prooroc Ioan a propovăduit oamenilor pocăința. Pocăința este drumul care duce la sfințenie, este o schimbare a vieții noastre, o Methanoia, o reîntoarcere la Dumnezeu... Prin Botezul pe care l-am săvârșit ieri, fiecare gustăm din izvorul dătător de har ce vine din Sfânta Agheasmă... Omul <antropos> este chemat să vină spre transfigurare, iar nu spre desfigurare, să devină <aghios>, nepământesc, omul sfânt care se înalță cu duhul la Dumnezeu, avându-l ca model pe Sfântul Ioan Proorocul”.

Din soborul de preoți a făcut parte și părintele Ioan Bârgăoanu, protoiereu al Protopopiatului Onești, care a subliniat în cuvântul rostit la finalul slujbei faptul că venirea Arhipăstorului în mijlocul credincioșilor într-o parohie este un moment de mare importanță duhovnicească, preschimbând întristarea în bucurie. Iar exemplul dat de Ierarh este un model al pastorației pentru familia creștină.

După încheierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea la cele veșnice a tinerei Mihaela Ilie, fiica familiei Mihai și Geanina Ilie, credincioși ai acestei parohii.

     Demn de subliniat este și faptul că în "Anul omagial al pastorației  părinților și copiilor", Arhiepiscopul Ioachim a participat pe data de 7 ianuarie la pomenirea de 7 ani a unei tinere ce a plecat la ceruri. Prezența ierarhului a dat dovada pastorației făcute cu dragoste pentru cei păstoriți și a rugăciunii pentru cei plecați în Împărăția Cerurilor.

    "Pastorația noastră este o pregătire pentru Ziua a 8- a trecând prin cele 7 zile ale săptămânii și primind ajutor de la Hristos- Dumnezeu descoperim că adevărata viață este la Dumnezeu. Acest popas duhovnicesc de rugăciune dorim să fie un îndemn de a cugeta mai mult la cele de Sus și la toți cei dragi ai noștri care ne sunt aproape, dar și pentru cei care sunt plecați spre cealaltă lume, spre Lumina Învierii. Este bine ca noi să ne ajutăm unii pe alții în drumul nostru spre Lumina celei de- a 8 Zi a Eshatonului.  A purta grijă de suflet este Pastorația vie a Bisericii, a avea gândul că Dumnezeu este împărtășit tuturor prin Dumnezeiasca Liturghie, prin harul teofanic al Bobotezei, prin darurile înnoitoare ale pocăinței și prin Sfintele Taine, deci prin participarea la viaţa adevărată a Bisericii lui Hristos", a mai precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim celor prezenți. (pr. Daniel-Ionel Marari)