Preoții pensionari din Protopopiatul Roman au fost premiați de Înaltpreasfințitul Ioachim

La Biserica „Precista Mare” din Roman, Protopopiatul Roman a organizat în data de 21 septembrie 2023 o activitate liturgică la care au participat clerici implicați în pastorație și după primirea deciziei de pensionare, în cadrul proiectului eparhial „Preoția, vocație și misiune chiar și la senectute”. Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a conferit sfințiilor lor Diploma de recunoștință , în contextual în care anul 2023 este, la nivelul Patriarhiei Române, an omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

Urmând învățătura lui Solomon, conform căreia „bătrânețea este o cunună strălucită, ea se află mergând pe calea cuvioșiei” (Proverbe 16, 31), nouă părinți ce oferă bisericii experiența pastorală tezaurizată de decenii și după împlinirea vârstei pensionării au participat, la invitația părintelui protopop de Roman Dan Alexandru Antoce, la Sfânta Liturghie, precum și la o activitate în cadrul căreia a fost evidențiată măiestria pastorală a sfințiilor lor.
Din încredințarea Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, părintele protopop a acordat Diploma de recunoștință părinților participanți, în cadrul unei solemnități prin care s-a validat buna practică a sfințiilor lor, de a fi alături de comunitățile păstorite și după finalizarea formală a exercițiului profesional în urma pensionării.
    „Ne exprimăm recunoștința față de părinții participanți la activitatea de astăzi, pentru faptul că sfințiile lor oferă, cu generozitate și bucurie, toate resursele lor sufletești în vederea propășirii actului pastoral la nivelul comunităților parohiale unde Înaltpreasfințitul Ioachim i-a rânduit să slujească după pensionare”, a precizat părintele protopop.
    La activitate au participat preotul Mihăiță Popovici (fost vicar administrativ), preotul Marin Gheorghiescu (fost protopop de Roman), preotul Ioan Bârliba (fost director al Seminarului teologic), preotul Petrică Hrestic, preotul Constantin Pătrăuceanu, preotul Vasile Ungureanu, preotul Ioan Movileanu, preotul Ion Antoci și preotul Gheorghe Merfea.  
    La sfârșitul activității, preacucerniciile lor au primit la Palatul Arhiepiscopal binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
    Pr. Amărinii Ionuț Alexandru